Απαράμιλλο Amber

05 October, 2020

Απαράμιλλο Amber

Το amber είναι ένα αρωματικό στοιχείο που λατρεύεται εδώ και χρόνια και φημίζεται για την πολυπλοκότητα και το βάθος του. Το amber συνδυάζει αρωματικές νότες που σχηματίζουν μια συμφωνία και παραπέμπει σε μία πρώτη ύλη που δε χρησιμοποιείται πλέον, το ambergris. Καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να το ερμηνεύσει κάποιος, κατατάσσεται συνήθως στο είδος των κλασικών και μοντέρνων αρωμάτων.

Η μοντέρνα εκδοχή του amber θεωρείται λίγο πιο ελαφριά και διάφανη και χρησιμοποιείται συχνότερα σε εξειδικευμένα αρώματα. Τα κλασικά χαρακτηριστικά του amber περιλαμβάνουν μια συμφωνία από ambroxan, βενζοΐνη και βανίλια. Το ambroxan είναι ένα μόριο που προέρχεται από το κλασικό φασκόμηλο, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία ως φυσικό προϊόν απομόνωσης ή συνθετικό, και μπορεί να περιγραφεί ως απαλό, ελαστικό, γλυκό και βελούδινο, έχει μια κλασική πολυτέλεια παραμένοντας ταυτόχρονα σύγχρονο. Η βενζοΐνη ή βενζαμίνη είναι μια βαλσαμική ρητίνη που διαθέτει πικάντικες νότες και σώμα, ενώ η βανίλια (ή η συνθετική εκδοχή της βανιλίνης) είναι απαλή, γλυκιά και οικεία. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πλαισιώνουν το προφίλ του amber, το οποίο αναδίδει αισθησιασμό, συνδυάζοντας μόσχο, βανίλια και άνθη με εξωτικές και πικάντικες νότες. Πολύ συχνά, ακόμα και το χρώμα του amber δίνει την ίδια αίσθηση.

Το ambergris είναι η πρώτη ύλη από την οποία προέρχεται αρωματικά το amber. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να το βρεις πλέον, όχι μόνο επειδή θεωρείται σπάνιο, αλλά αντιτίθεται κυρίως σε θέματα περιβαλλοντικής ηθικής. Όμως, αυτό ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια περίπου. Τα προηγούμενα χρόνια η συλλογή γινόταν από φάλαινες· συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα βιολογικό προϊόν που προερχόταν από φυσητήρες. Καθώς το θηλαστικό αυτό τρώει πράγματα όπως ράμφη από πουλιά, αυτές οι ουσίες ερεθίζουν το πεπτικό του σύστημα και παράγει ένα υλικό, μια σκουρόχρωμη μάζα, το ambergris. Στη συνέχεια, το υλικό αυτό «ψήνεται» στο θαλασσινό νερό καθώς επιπλέει στον ωκεανό και μετατρέπεται σε ένα προϊόν με μια σύσταση μαύρη σαν πίσσα. Όσο περισσότερο «ψήνεται», τόσο λιγότερο θυμίζει η μυρωδιά του ζωικό προϊόν και περιττώματα και αποκτά μια όψη γυαλιστερή, σαν πικάντικη ορυκτή πούδρα. Όταν φτάνει σε αυτό το επιθυμητό στάδιο, γίνεται περισσότερο γκρίζο από ό, τι μαύρο. Πριν από τις εξελίξεις στη σύγχρονη αρωματοποιία, οι άνθρωποι δούλευαν με ό, τι είχαν και με ό, τι μπορούσαν να πάρουν από τη φύση, αλλά η εξέλιξη της διαδικασίας για τη δημιουργία αρωμάτων επέτρεψε σε αυτή τη σπάνια και μοναδική μυρωδιά να αναπτυχθεί και να ερμηνευτεί με νέους τρόπους. 

Υπάρχει κάτι τόσο οικείο όσο και μοναδικό στο amber, όπως ένα κλασικό και διαχρονικό μουσικό κομμάτι που αγγίζει συγκεκριμένες συναισθηματικές χορδές. Μπορεί να είναι έντονο και εξωτικό στην αρχή, αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο να εναρμονίζεται και να προσελκύει με την πολυπλοκότητα και τη διακριτικότητά του.

Το άρωμα Amber Grand της Air Aroma αναδεικνύει το κλασικό και χαρακτηριστικό amber με νότες από βανίλια και μόσχο. Οι αρωματικές νότες λουλουδιών από γιασεμί και γεράνι προσδίδουν μια φρεσκάδα ανάμεσα στο έντονο πατσουλί και το θερμό βάλσαμο. Σα μια πούδρα λουλουδιών που συνδυάζεται με τη βελούδινη κομψότητα, το Amber Grand είναι ένα αληθινά πολυτελές αρωματικό κόσμημα. Μπορείτε να βρείτε το κερί με το χαρακτηριστικό άρωμα του Amber Grand στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μαζί με το άρωμα χώρου Amber Grand, σε συνδυασμό με έναν από τους διαχύτες μας, για μια αληθινή αρωματική εμπειρία.