Le Grand Musée du Parfum

26 September, 2020

Le Grand Musée du Parfum

Η αίσθηση της όσφρησης που διαθέτουμε είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας, είναι η αίσθηση που έχει την πιο στενή σύνδεση με τη μνήμη και προκαλεί τα περισσότερα συναισθήματα, γι’ αυτό τα αρώματα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μια τεράστια ποικιλία αισθημάτων και συναισθημάτων. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στο άρωμα έχει ανοίξει τις πόρτες του στη Γαλλία.

Το Le Grand Musée du Parfum - επίσης γνωστό ως Fragonard Musée du Parfum - το πρώτο μουσείο αρωμάτων στον κόσμο, βρίσκεται στο Παρίσι, την πρωτεύουσα του αρώματος. Το μουσείο βρίσκεται στην καρδιά του Triangle d' Or (Χρυσό Τρίγωνο) του Παρισιού, μέσα σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα που φιλοξενούσε κάποτε τον οίκο υψηλής ραπτικής του Christian Lacroix. Τα εκθέματα οδηγούν τους επισκέπτες σε ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας και επιστήμης της παραγωγής αρωμάτων, χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας εγκαταστάσεις γραφικών, ήχου και αρώματος.

Το οσφρητικό ταξίδι ξεκινά στην Αρχαία Αίγυπτο με το πρώτο άρωμα που δημιουργήθηκε ποτέ από άνθρωπο, το Kyphi, ένα πικάντικο ξυλώδες μείγμα που χρησιμοποιούσαν για επίκληση στους θεούς. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες καθοδηγούνται από αρώματα διαφορετικών εποχών καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας έως τον 20ό αιώνα, όπου το Παρίσι εδραιώνεται ως το κέντρο του αρώματος και της αρωματοποιίας. Διαδραστικές εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπουν στους επισκέπτες να μυρίζουν τα 25 εμβληματικά βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται από τους αρωματοποιούς, όπως τα απόλυτα εκχυλίσματα από τριαντάφυλλο, άνθος πορτοκαλιού ή πατσουλί.

Το Garden Of Scents (Κήπος Των Αρωμάτων) φιλοξενεί μια καλλιτεχνική εγκατάσταση από διαχύτες με μορφή τρομπέτας, που αναδίδουν ποικίλες υποβλητικές μυρωδιές, όπως καπνό από φωτιά, κανέλλα, ακόμα και Coca-Cola, προκαλώντας τους επισκέπτες να τις αναγνωρίσουν. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την εντυπωσιακή συναισθηματική δύναμη του αρώματος. Πίσω από το αρχοντικό βρίσκεται ένας κήπος κατάφυτος από αρωματικά φυτά και λουλούδια που καλλιεργούνται ειδικά για το άρωμά τους, όπως γιασεμί και τριαντάφυλλο.

Το μουσείο διαθέτει υπερσύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει στους επισκέπτες να καταγράφουν τις αρωματικές νότες που τους αρέσουν σε μια ηλεκτρονική κάρτα, καθώς περπατούν γύρω από τα εκθέματα. Οδεύοντας προς το τέλος αυτής της εμπειρίας, οι διαδραστικοί σταθμοί επιτρέπουν στους επισκέπτες να αγοράσουν αρώματα που περιέχουν τα συστατικά και τις αρωματικές νότες που έχουν απολαύσει. Το καινοτόμο αυτό μουσείο έχει σα στόχο να προσελκύσει τους τουρίστες και όσους επισκέπτονται το Παρίσι και να τους μυήσει στα βαθιά κρυμμένα μυστικά της παραγωγής αρωμάτων.

Για να μάθετε περισσότερα ή να επισκεφτείτε το μουσείο, μεταβείτε στο επίσημο website του Le Grand Musée du Parfum.