Μπορείς να Μυρίσεις τη Βροχή;

16 February, 2021

Μπορείς να Μυρίσεις τη Βροχή;

Μπορούμε όλοι να φανταστούμε την εμφάνιση, την αίσθηση, τον ήχο, ακόμα και τη γεύση της βροχής, αλλά γνωρίζουμε πώς μυρίζει;

Αυτό το φρέσκο και ευδιάκριτο γήινο άρωμα μετά τη βροχή ονομάζεται petrichor (petra, που σημαίνει πέτρα + ichor, το υγρό που ρέει στις φλέβες των θεών στην ελληνική μυθολογία).

Ένας συνδυασμός φυσικών παραγόντων συμβάλλει στην ουσία του petrichor. Ένας παράγοντας του αρώματος είναι από έλαια που εκκρίνονται από ορισμένα φυτά κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων, που στη συνέχεια απορροφώνται από το έδαφος και τους βράχους. Ο άλλος παράγοντας είναι το geosmin (προέρχεται από το ελληνικό γεω-, που σημαίνει γη, και την οσμή). Η οργανική ένωση προέρχεται από χημικές αντιδράσεις μεταξύ διαφόρων μικροοργανισμών και βακτηρίων που βρίσκονται στο έδαφος και είναι ο λόγος για το γήινο άρωμα και τη γεύση των τεύτλων και ορισμένων ψαριών γλυκού νερού. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο geosmin και μπορούν να ανιχνεύσουν το άρωμά του σε συγκεντρώσεις τόσο χαμηλές όσο 5 μέρη ανά τρισεκατομμύριο.

Κατά τη διάρκεια της βροχής, τα έλαια που απορροφώνται από το έδαφος και το geosmin εκπέμπονται από το υγρό έδαφος και διαχέονται στον αέρα, δημιουργώντας αυτό το πραγματικά μοναδικό και αξέχαστο άρωμα. Η μυρωδιά του petrichor έχει απήχηση σε όλους τους ανθρώπους και ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι τόσο ευχάριστη για τον ουρανίσκο μας γιατί ιστορικά, οι πρόγονοί μας πρέπει να είχαν συνδέσει τη βροχή με την επιβίωση.

Λόγω της δημοτικότητας και της εκτίμησης αυτού του μετά-τη-βροχή αρώματος, πολλοί αρωματοποιοί έχουν συνθέσει το άρωμα του petrichor για να δημιουργήσουν μια πραγματικά μοναδική αισθητηριακή εμπειρία. Η Air Aroma έχει επίσης δημιουργήσει το δικό της άρωμα petrichor με γήινες νότες κορυφής και πατσουλί που προκαλεί σκέψεις για καινούργια ξεκινήματα, με σχίνα και βρύα που εγείρουν συναισθήματα περιπέτειας και σύνδεσης με τη φύση. 

Με την ανάπτυξη συνθετικών αρωμάτων, οι αρωματοποιοί έχουν μπορέσει να συλλάβουν και να αναδημιουργήσουν μερικά από τα πιο εξαιρετικά αρώματα. Με τη σειρά τους, αυτά τα αρώματα μπορούν να προκαλέσουν μια υπαρκτή και προσωπική σύνδεση μέσω της μνήμης, της εμπειρίας ή του συναισθήματος.

Ακολουθώντας το petrichor, μερικά από τα πιο δημιουργικά και απροσδόκητα αρώματα έχουν συντεθεί και χρησιμοποιηθεί στην αρωματοποιΐα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χρήση βιομηχανικής κόλλας και καφέ κολλητικής ταινίας στο άρωμα ‘Comme des Garçons 2011’ των Comme des Garçons, η μυρωδιά από μπάλες του τένις στο άρωμα ‘The Soft Lawn’ από Imaginary Authors και η τολμηρή υπόνοια βινυλίου στο άρωμα ‘Parisienne’ του Yves Saint Laurent.