Άρωμα σε μορφή «Χαπιού» έως το 2023

15 June, 2021

Άρωμα σε μορφή «Χαπιού» έως το 2023

Η Αυστραλή Lucy McRae είναι καλλιτέχνιδα επιστημονικής φαντασίας, σκηνοθέτιδα και παραγωγός, εφευρέτρια και αρχιτεκτόνισσα σώματος. Η δουλειά της - που περιλαμβάνει έργα εννοιολογικής τέχνης (conceptual art installations), κινηματογράφηση, φωτογραφία, τεχνητή νοημοσύνη και βρώσιμη τεχνολογία - ουσιαστικά βασίζεται στη διερεύνηση των ορίων του σώματος, της ομορφιάς, της βιοτεχνολογίας και του εαυτού, μελετώντας έτσι την ανθρώπινη ύπαρξη του μέλλοντος. Η τέχνη για την McRae λειτουργεί ως μηχανισμός για να σηματοδοτεί και να προκαλεί τις πεποιθήσεις και την ηθική μας σχετικά με το ποιοι είμαστε και πού πηγαίνουμε. Θεωρείται επίσης ηγέτιδα σκέψης, διερευνώντας τις πολιτιστικές και συναισθηματικές επιπτώσεις που έχει η επιστήμη και η τεχνολογία αιχμής στον επαναπροσδιορισμό του σώματος.

Η McRae συνεργάστηκε με επιστήμονες για να δουλέψουν πάνω στο project της με τίτλο «Swallowable Parfum» - ένα καλλυντικό χάπι που λειτουργεί εκ των έσω και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε, όταν το σώμα ιδρώνει, το άρωμα να απελευθερώνεται ως «βιολογικά ενισχυμένη μυρωδιά». Οι επιστημονικές δυνατότητες του Swallowing Parfum αποτελούν μια πρωτοποριακή καινοτομία για άτομα που πάσχουν από υπεριδρωσία - μια ψυχαναγκαστική διαταραχή εφίδρωσης. Η δραστικότητα της μυρωδιάς εξαρτάται από τη θερμοκρασία, το άγχος ή τη σεξουαλική διέγερση του σώματος. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί κάποιος να μετατρέψει τη φυσική του μυρωδιά σε ένα δελεαστικό και άκρως προσωπικό άρωμα. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό το project θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη για τη βιομηχανία καλλυντικών, καθώς η τεχνολογική πρόοδος καθιστά πλέον τέτοιου είδους έργα επιτεύξιμα.

Η Lucy, της οποίας το studio έχει έδρα στο Άμστερνταμ, επέλεξε την πατρίδα της στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2013 για να κάνει το ντεμπούτο της στο αρχικό έργο και η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά θετική. Μέρος του project Swallowable Parfum περιελάμβανε την παράσταση «Live Swallowable Parfum Lab», κατά την οποία ο χώρος της γκαλερί μετατράπηκε σε επιστημονικό εργαστήριο, παρέχοντας μια συναρπαστική εμπειρία σε περισσότερους από 300 επισκέπτες. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα πρότυπο επιστημονικό «what if's» («τί θα γίνει αν») σχετικά με την ενίσχυση του ανθρώπου μέσω τεχνολογίας βρώσιμων καλλυντικών - στην προκείμενη περίπτωση, αυτή του αρώματος και ο συναισθηματικός του αντίκτυπος. Συναρπαστικές εμπειρίες όπως αυτή αιχμαλωτίζουν το κοινό και παρέχουν μια πλατφόρμα για να εξερευνήσουν τις τεχνολογίες με συναισθηματικό αντίκτυπο και πώς οι πρωτοποριακές επιστημονικές ανακαλύψεις μεταμορφώνουν σιγά σιγά το ανθρώπινο σώμα.

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει η καλλιτέχνιδα στο περιοδικό Dezeen το 2019, είχε πει: «Θέλω να διερευνήσω πώς το μέλλον, από μια γυναικεία οπτική γωνία, μπορεί να είναι “ακατάστατο, ενστικτώδες, διαισθητικό, συναισθηματικό και ανθρώπινο”. Η τέχνη που δημιουργώ επεξεργάζεται και κάνει υποθέσεις σχετικά με την ανθρώπινη κατάσταση με αφηγήσεις που είναι θηλυκές, ωμές και συνδέονται με το συναίσθημα, για να προκαλέσουν και να κατευθύνουν το μέλλον μας. Μόνο εμείς μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στην επιστήμη και την τεχνολογία και νομίζω ότι η ανταπόκρισή μας πρέπει να προέρχεται από αυτά τα αρχέγονα, πρωτόγονα και ενστικτώδη συναισθήματα, επειδή πραγματικά δεν έχουμε ιδέα πώς θα είναι το μέλλον - είναι αχανές και απρόβλεπτο».

Η Lucy έχει χρησιμοποιήσει τα καλλιτεχνικά και σχεδιαστικά ταλέντα της και έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Phillips Design, TED, Nick Knight, Aesop, Johan Renck, Robyn, Bart Hess, American Vogue και AnOther Magazine. Μάθετε περισσότερα για την καλλιτέχνιδα και τη δουλειά της εδώ