Αρώματα και Μπαχαρικά

27 April, 2021

Αρώματα και Μπαχαρικά

Θερμό, αισθησιακό, μυστηριώδες, εξωτικό, ελκυστικό· όλες αυτές είναι λέξεις που συχνά χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα πικάντικο άρωμα. Αναμφίβολα υπάρχει ένα συγκεκριμένο je ne sais quoi (κάτι ευχάριστο που δεν περιγράφεται με λέξεις) που αποπνέει ένα πικάντικο άρωμα, το οποίο είναι συχνά δελεαστικό και εκφραστικό.

Οι πικάντικες νότες είναι μέρος της δομής που διαμορφώνει ένα έντονο προφίλ και μπορούν να μετατρέψουν ένα οικείο λουλουδάτο άρωμα σε μια υψηλή σύνθεση λουλουδιών, λόγω της πολυπλοκότητας και της δύναμης που έχουν. Το βάθος που βρίσκεται στα μπαχαρικά είναι αναμφισβήτητο, γεγονός που εξηγεί τη δημοτικότητά τους στα αρώματα, καθώς και στη μαγειρική.

Οι άνθρωποι είναι στενά συνδεδεμένοι με τα μπαχαρικά· τα λατρεύουμε για χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιώντας τα στη μαγειρική, την ιατρική, την πνευματική πρακτική, το εμπόριο και την αρωματοποιία. Σίγουρα υπάρχει κάτι προγονικό και δελεαστικό στα μπαχαρικά με το οποίο μπορούμε πραγματικά να συντονιστούμε, που γίνεται ένα με την ανθρώπινη ουσία μας. Συνεκτικά ιατρικά συστήματα που χρησιμοποιούσαν μπαχαρικά βρέθηκαν στην Ινδία, την Κίνα και την Κορέα από το 1.000 π.Χ. Οι πρώτοι τρόποι χρήσης βρέθηκαν να συνδέονται με την ιατρική, την παράδοση, τη θρησκεία, τη μαγεία και τη διατήρηση. Επιπλέον, γνωρίζουμε τη σημασία των μπαχαρικών ως εμπορεύσιμο αγαθό - στο Μεσαίωνα, τα μπαχαρικά ήταν από τα πιο περιζήτητα και ακριβά προϊόντα που διατίθεντο στην Ευρώπη.

Πολλά από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας είναι τα ίδια που χρησιμοποιούμε στο άρωμα, όπως μαύρο πιπέρι, κανέλα, τζίντζερ, γαρύφαλλο, σαφράν, κόλιανδρο και κάρδαμο. Τα μπαχαρικά προέρχονται από μέρη φυτών, συμπεριλαμβανομένων φλοιών, ριζών, σπόρων και φρούτων και διακρίνονται σημαντικά από βότανα, τα οποία περιλαμβάνουν λουλούδια, φύλλα και μίσχους φυτών. Διαφορετικά αιθέρια έλαια και απόλυτα που δημιουργούνται από κοινά μπαχαρικά έχουν διαφορετικές προελεύσεις, αλλά μπορούν να παράγουν την ίδια ποιότητα συμπυκνωμένου υγρού που θα χρησιμοποιηθεί στο άρωμα.

Το Μαύρο Πιπέρι, που κάποτε αποτελούσε εξαιρετικό απόκτημα μόνο για τους πλούσιους, είναι τώρα ίσως το πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό - αποτελεί επίσης σημαντικό συστατικό της αρωματοποιίας. Έχει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα στο άρωμα, καθώς και έντονες και θερμές ιδιότητες, και μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως... πιπεράτο. Το έλαιο από μαύρο πιπέρι εξάγεται από τον άγουρο καρπό του μούρου σε ανθισμένα αμπέλια, ξηραίνοντας και συνθλίβοντας τους κόκκους πιπεριού και με απόσταξη με ατμό, για να παραχθεί ένα αρωματικό υγρό. Το Μαύρο Πιπέρι, με χρήση για χιλιάδες χρόνια και σε όλους τους πολιτισμούς όπως οι αρχαίοι Έλληνες, στην Κινεζική ιατρική και σε υπηρεσίες ταρίχευσης στην αρχαία Αίγυπτο, θεωρείται ότι θερμαίνει και τονώνει το μυαλό και την καρδιά.

Η Κανέλα, με το θερμό, ξηρό, γλυκό και πικάντικο άρωμά της, είναι ένα από τα πιο ευρέως γνωστά και χρησιμοποιημένα μπαχαρικά και λατρεύεται απεριόριστα. Ο αποξηραμένος φλοιός χρησιμοποιείται για να αρωματίζει τροφές τόσο αλμυρές όσο και γλυκές και αιθέρια έλαια μπορούν να εκχυλιστούν από όλα τα μέρη - τον φλοιό, τα φύλλα, τη ρίζα και τους μίσχους - τα οποία αποιδίδουν όλα ελαφρώς διαφορετικά αρώματα. Ο θάμνος μπορεί να αναπτυχθεί σωστά ακόμα και μόνο μέσα σε άμμο, σε μέρη όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα και η Μαδαγασκάρη. Διεγερτική και έντονη, χρειάζεται λίγη μόνο ποσότητα τόσο στη μαγειρική όσο και στην αρωματοποιία για να έχει αποτέλεσμα.  

Το όνομα Κόλιανδρος ή Κορίανδρος (Coriander), ο οποίος έχει γλυκό, θερμό και πικάντικο άρωμα, αναφέρεται στους ξηρούς σπόρους που προέρχονται από το ίδιο φυτό όπου βρίσκεται και το δημοφιλές βότανο κόλιανδρος (cilantro). Οι σπόροι κόλιανδρου χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική - ειδικά στην Ινδική, τη Μεξικανική, την Ασιατική και την κουζίνα της Καραϊβικής - και ενισχύουν πιάτα όπως σούπες, κάρυ και ιδια'ιτερα ποτά. Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει γευστικά το Chartreuse, ένα διάσημο λικέρ που φτιάχνεται από μοναχούς στη Γαλλία, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει ενεργά. Σπόροι κόλιανδρου βρέθηκαν ακόμα και στον τάφο του Τουταγχαμών, αποδεικνύοντας πως είναι σημαντικοί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως συστατικό αιθέριου ελαίου και αρώματος, ο κόλιανδρος προσθέτει μια γλυκιά αναζωογονητική αρωματική νότα, όπως στο άρωμα Fig Essence ή στο Hugo Boss Signature Scent της Air Aroma.

Το Κάρδαμο ή Καρδάμωμο διαθέτει έντονο, μοναδικό, φρέσκο και γλυκό, πικάντικο άρωμα και γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως στη Σκανδιναβική μαγειρική και τα ποτά, καθώς και στην παράδοση της Ανατολικής Ινδίας, όπως στον καφέ και τα αρτοσκευάσματα. Η απόσταξη του αιθέριου ελαίου πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 1544 από τον Valerius Cordus, όταν οι Πορτογάλοι εξερευνητές το προμηθεύονταν από τη νοτιοδυτική ακτή της Ινδίας. Το Κάρδαμο είναι μια γλυκιά και πικάντικη νότα κορυφής ή μεσαία, που βρίσκεται στα αρώματα Sencha και Oasis της Air Aroma.

Ενώ τα μπαχαρικά βοηθούν να ενισχυθούν οι γευστικοί μας κάλυκες και η μύτη μας, παράλληλα υπαινίσσονται κάτι βαθύτερο, πρωτόγονο, θεμελιώδες και γήινο. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές για χιλιάδες χρόνια και παραμένουν σημαντικό συστατικό της ανθρώπινης εμπειρίας.