Chanel N°5, ένα κλασικό Άρωμα

24 August, 2021

Chanel N°5, ένα κλασικό Άρωμα

Το Chanel N°5, το αναμφισβήτητα πιο εμβληματικό άρωμα στον κόσμο, έχει αντέξει πραγματικά στο χρόνο· έχει διαμορφώσει την ιστορία της αρωματοποιίας και γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια του. Εκατό χρόνια αργότερα και εξακολουθεί να αγαπιέται από εκατομμύρια - ποιο είναι όμως το μυστικό του Chanel N°5;

Η Gabrielle Bonheur Chanel ήταν μια γυναίκα με πολλά διαφορετικά και ξεχωριστά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά. Η Chanel, που έγινε γνωστή με το παρατσούκλι «Coco», παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη σήμερα - 50 χρόνια μετά το θάνατό της - λόγω της μακροχρόνιας απήχησής της στο στυλ και τη μόδα. Πρωτοστάτησε στο μινιμαλιστικό και casual στυλ και φημίζεται για το ότι βοήθησε να απελευθερωθούν οι γυναίκες από τους κορσέδες. Το 1909, η couturier Coco Chanel είχε έρθει στο Παρίσι ως η ερωμένη του βαρώνου κλωστοϋφαντουργίας Étienne Balsan και ξεκίνησε τη μπουτίκ της κάτω από το διαμέρισμα του Balsan. Μέχρι το 1921, η Chanel ήταν ήδη ένα φαινόμενο στη γαλλική βιομηχανία μόδας και ήθελε να δημιουργήσει ένα άρωμα «που μυρίζει σα γυναίκα». 

Η Chanel πραγματοποίησε ένα ταξίδι για να βρει έναν αρωματοποιό που θα μπορούσε να δημιουργήσει φρέσκα αρώματα με διάρκεια στο δέρμα, κάτι που τα αρωματοπωλεία δεν είχαν καταφέρει έως τότε να επιτύχουν. Η αναζήτηση οδήγησε τη Chanel στο Grasse - το κέντρο της βιομηχανίας αρωμάτων - όπου γνώρισε τον Ernest Beaux. Μετά από αρκετούς μήνες δοκιμών σε αρώματα, ο Beaux κατέληξε σε 10 δείγματα και τα παρουσίασε στη Chanel, όλα εκ των οποίων είχαν δημιουργηθεί με καινοτόμες συνθέσεις, όπου αλδεΰδες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Η Chanel διάλεξε το δείγμα με το νούμερο 5. Στην ερώτηση «Πώς να το ονομάσουμε;», εκείνη απάντησε: «Παρουσιάζω τη συλλογή μου που αποτελείται από πέντε φορέματα στις 5 Μαΐου, τον πέμπτο μήνα του έτους· θα δώσουμε λοιπόν στο άρωμα τον αριθμό που ήδη έχει, και το νούμερο 5 θα του φέρει τύχη». Στις 5 Μαΐου 1921, το διάσημο άρωμα Chanel N°5 λανσαρίστηκε για πρώτη φορά, καθιστώντας το σήμερα 100 ετών ακριβώς.

Το N°5 είναι μια ριζοσπαστική δημιουργία, που έφερε επανάσταση στις παραδόσεις της εποχής του. Μαργαριτάρια και διαμάντια, σε συνδυασμό με εμβληματικά αρώματα, έχουν δημιουργήσει ένα στυλ σήμα κατατεθέν - αυτό μιας πρωτοποριακής γυναίκας, που παραμένει έμπνευση για όλες τις γυναίκες για έναν αιώνα τώρα. Οι νότες κορυφής του αρώματος αποτελούνται από Αλδεΰδες, Περγαμόντο, Λεμόνι, Νερολί και Υλανγκ Υλανγκ, οι μεσαίες νότες από Γιασεμί, Τριαντάφυλλο, Κρίνο της Κοιλάδας και Ίριδα, ενώ η βάση έχει δημιουργηθεί με Σανταλόξυλο, Βανίλια, Amber και Πατσουλί. Όπως με πολλές μεγάλες εφευρέσεις, κάποιες συμβαίνουν κατά λάθος. Φήμες λένε ότι το N°5 ίσως ήταν αποτέλεσμα λανθασμένης δόσης από Αλδεΰδη. Η επιτυχία του Chanel N°5 είναι η κορύφωση πολλών πραγμάτων: η μοναδική προσωπικότητα της Coco Chanel, ένα ευρηματικό marketing και ίσως - το πιο σημαντικό - η όμορφη πολυπλοκότητα αυτού του κλασικού αρώματος.

«Είθε ο θρύλος μου να ευδοκιμήσει και να ακμάσει. Του εύχομαι μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή!»

- “L'allure de Chanel” του Paul Morand, Hermann, 1996 [Γαλλική Έκδοση]