Εσείς χρησιμοποιείτε Κόκκους Καφέ για να Καθαρίσετε την Οσφρητική σας Παλέτα;

15 December, 2020

Εσείς χρησιμοποιείτε Κόκκους Καφέ για να Καθαρίσετε την Οσφρητική σας Παλέτα;

Αν κάνετε μια επίσκεψη σε ένα αρωματοπωλείο, είναι πολύ πιθανό να δείτε μικρές γυάλες με κόκκους καφέ ανάμεσα στα αρώματα. Ο πωλητής του αρωματοπωλείου πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να κάνετε μικρά διαλείμματα ανάμεσα σε κάθε άρωμα για να μυρίζετε τους κόκκους, καθώς δοκιμάζετε πολλά και διαφορετικά αρώματα. Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι, μυρίζοντας κόκκους καφέ, καθαρίζεται η οσφρητική σας παλέτα και μπορείτε με αυτό τον τρόπο να συνεχίσετε να μυρίζετε το ένα άρωμα μετά το άλλο.

Όμως, γιατί κάτι τέτοιο να θεωρείται αναγκαίο; Η οσφρητική ‘καταπόνηση’ ή η τάση να συνηθίζουμε τις μυρωδιές από ένα σημείο και μετά είναι γεγονός και αξίζει να σταθούμε λίγο σε αυτό. Ουσιαστικά, οι οσφρητικοί αδένες που βρίσκονται στη μύτη σας αρχίζουν να συνηθίζουν τις μυρωδιές μετά από ένα χρονικό διάστημα (όπως συμβαίνει με ένα άρωμα που φοράτε όλη μέρα), δε βρίσκονται πια στα ίδια επίπεδα εγρήγορσης, κάνοντάς σας να μην αντιλαμβάνεστε το άρωμα. Πρόκειται για ένα παράδειγμα αισθητηριακής προσαρμογής· το σώμα απευαισθητοποιείται σε ερεθίσματα για να αποτρέψει την υπερφόρτωση του νευρικού συστήματος, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την ανταπόκρισή του σε νέα, μη γνώριμα και διαφορετικά ερεθίσματα. Διαθέτουν όμως οι κόκκοι καφέ κάποιο μαγικό μοριακό συστατικό που επαναφέρει τον ουρανίσκο μας, επιτρέποντάς μας να συνεχίσουμε με νέες μυρωδιές; Έχει αποδειχθεί πως η απάντηση είναι όχι. Η Dr. Alexis Grosofsky του Τμήματος Ψυχολογίας του Beloit College των ΗΠΑ έχει αποδείξει επιστημονικά ότι οι κόκκοι καφέ δεν κάνουν τίποτα για να καθαρίσουν ή να επαναφέρουν την οσφρητική σας παλέτα. Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη εδώ

Είναι εύλογο να αναρωτηθείτε γιατί εξακολουθεί η συγκεκριμένη τακτική. Ο μύθος αυτός υπάρχει τόσο πολύ καιρό, που είναι σχεδόν αδύνατο να συναντήσετε αρωματοπωλείο χωρίς κόκκους καφέ. Δυστυχώς, δεν εξυπηρετούν κάποιον άλλο σκοπό παρά να σας αποσπάσουν την προσοχή και να σας επηρεάσουν ψυχολογικά, αφού πρακτικά δεν κάνει κάποια διαφορά. 

Επομένως, τί είναι αυτό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να καθαρίσουμε την οσφρητική μας παλέτα; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την οσφρητική ‘καταπόνηση’ είναι απλώς να μυρίσετε το ίδιο σας το δέρμα. Αυτό που κάνουν οι αρωματοποιοί είναι να παίρνουν μια βαθιά εισπνοή στο εσωτερικό του αγκώνα τους, όποτε χρειάζεται. Η εξήγηση για αυτό είναι πως ο καθένας από εμάς είναι εξοικειωμένος οσφρητικά με την προσωπική του μυρωδιά, έτσι αποτελεί το ιδανικό σημείο αναφοράς.