Ευεξία, Αρχιτεκτονική και Άρωμα

12 October, 2021

Ευεξία, Αρχιτεκτονική και Άρωμα

Ήρθε η ώρα για κάτι καινούργιο. Αυτό που κάποτε λειτουργούσε στον προγραμματισμό και σχεδιασμό χώρων δεν είναι πλέον σχετικό με έναν μεταβαλλόμενο κόσμο που απαιτεί σκέψη και σεβασμό για τον πλανήτη και την υγεία μας. Η καινοτομία είναι απαραίτητη, καθώς τα ιδεώδη της ευεξίας διεισδύουν σε παρακείμενες βιομηχανίες.

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα αναδημιουργίας παρωχημένων τρόπων να σχετιζόμαστε μεταξύ μας και να ζούμε στους χώρους μας, με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από έναν μη περιοριστικό ατομικισμό και μια ανάπτυξη με κάθε κόστος, αντί για έναν τρόπο ζωής προσανατολισμένο στην κοινότητα και εμπνευσμένο από τη φύση (nature-inspired / nature-infused). Κάνουμε αλλαγές στον τρόπο που τρώμε, ταξιδεύουμε, χτίζουμε και καταναλώνουμε, και όλα αυτά προκειμένου να τιμήσουμε τη θέση μας σε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη και να δημιουργήσουμε πιο ολιστικές ευκαιρίες, ώστε να μπορέσουν όλοι να βιώσουν μια ισορροπημένη και αρμονική ζωή.

Πέρα από μια οξυμένη συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο φροντίζουμε τον εαυτό μας ατομικά, έχει εξελιχθεί περισσότερο σε μια σκέψη για το συλλογικό καλό. Κατά τη χαρτογράφηση της επιστροφής μας σε κοινόχρηστους χώρους και ως συνέπεια της παγκόσμιας πανδημίας, έχουμε συνειδητοποιήσει τη σημασία της οικοδόμησης όχι μόνο για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά προς όφελος όλων. Οι σκέψεις αυτές έχουν επίσης εστιάσει στο κατά πόσο υγιές είναι ένα κτίριο. Με δεδομένο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους, είναι λογικό μια βελτιστοποιημένη προσέγγιση για το πώς και τί διαμορφώνουμε στους χώρους αυτούς να διευκολύνει τη δημιουργία μεγαλύτερης ευημερίας για όλους όσους συνυπάρχουν εκεί. Με τα κτίρια να αποτελούν από τα μεγαλύτερα και πιο μακροχρόνια περιουσιακά στοιχεία, ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ευθύνης διακατέχει όσους συμμετέχουν στο σχεδιασμό ενός χώρου - αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μηχανικούς, συμβούλους, χτίστες και υπεύθυνους διαχείρισης.

Η διασφάλιση της υγείας και της ζωτικότητας ενός χώρου τείνει να θεωρείται μάλλον προσδοκία, παρά ένα εξειδικευμένο αίτημα, καθώς όλο και περισσότερες πληροφορίες, κατευθυντήριες γραμμές και υπηρεσίες γίνονται διαθέσιμες. Αυτό περιλαμβάνει την Παγκόσμια Πιστοποίηση Αειφόρων Κτιρίων LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και το Διεθνές Πρότυπο Δόμησης WELL (WELL Building Standard) - πρόκειται για διαφορετικά είδη οργανισμών, πρόθεση των οποίων είναι η προώθηση και πιστοποίηση προτύπων αρχιτεκτονικής ευεξίας. Η αρχιτεκτονική ευεξίας θέτει την ανθρώπινη υγεία, την ευημερία και την άνεση ως βασικά στοιχεία σχεδιασμού που ενισχύουν τα θεμέλια που βασίζονται σε βιώσιμες και αναγεννητικές πρακτικές σχεδιασμού. Αυτό συχνά εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την πράσινη αρχιτεκτονική, πρακτικές που επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και με τη βιώσιμη αρχιτεκτονική, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει την τρέχουσα κατάσταση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της Γης, εφαρμόζοντας μετριοπάθεια και οικολογική διατήρηση στο σχεδιασμό δομημένου περιβάλλοντος.

Οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία σε εσωτερικούς χώρους, εφαρμόζουν ένα ευρύ φάσμα λύσεων προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους να προσφέρουν καινοτόμα και θετικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του αρώματος χώρου (ambient scent). Δεδομένου ότι ένα ευχάριστο άρωμα αυξάνει αποδεδειγμένα τη συνολική ικανοποίηση και ευχαρίστηση όσων έρχονται σε επαφή μαζί του υπό τις σωστές προϋποθέσεις, ο αρωματισμός έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση ενός πιο υγιούς κτιριακού χώρου τόσο για την κατάσταση της ποιότητας του αέρα όσο και για την ψυχική ευημερία των ατόμων που εργάζονται και ζουν εκεί. 

Η διάχυση αρώματος σε εσωτερικά περιβάλλοντα δημιουργεί μια μικροσωματιδιακή ξηρή νεφελοποίηση με τρόπο διακριτικό που δημιουργεί μια ευχάριστα αρωματισμένη ατμόσφαιρα, χωρίς να επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την ποιότητα του αέρα ή τον αερισμό ενός χώρου. Όλα τα αρώματα της Air Aroma συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης Αρωμάτων (IFRA), του Ινστιτούτου Έρευνας Υλικών Αρωμάτων (RIFM) / ICH & OECD. Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών αρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων μειγμάτων αιθέριων ελαίων για αρωματοθεραπεία και ασφαλών συνθετικών αρωμάτων για διάχυση σε εσωτερικά περιβάλλοντα. Η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα, ακολουθώντας αυστηρές οδηγίες για την αποφυγή χρήσης συγκεκριμένων πτητικών ή υπό εξαφάνιση φυτικών υλών, καθώς και αυστηρές οδηγίες ασφαλείας για την παραγωγή αποκλειστικά μειγμάτων κατάλληλων για αρωματική διάχυση.

Με πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας στον αρωματισμό χώρων σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να εμπιστευτείτε την Air Aroma για την παροχή ασφαλών και προσαρμοσμένων εμπειριών αρώματος. Πιθανώς είστε εξοικειωμένοι με όσα συνιστούν ένα υγιές κτίριο - καλός αερισμός και καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα, άνετη θερμοκρασία, χαμηλά επίπεδα θορύβου και φυσικό φως. Γιατί να μη λάβετε υπόψη και το άρωμα του χώρου;