Η Εποχή με τις Ανθισμένες Κερασιές

23 February, 2021

Η Εποχή με τις Ανθισμένες Κερασιές

Πλησιάζει ο Μάρτιος και η πρώτη μέρα της άνοιξης είναι μόνο μερικές μέρες μακριά. Για τους Ιάπωνες, η άνοιξη είναι απόλυτα συνυφασμένη με τα ανοιχτόχρωμα ροζ πέταλα που κοσμούν με χάρη τον γαλάζιο ουρανό και το άρωμα από Άνθη Κερασιάς.

Κάθε χρόνο η Ιαπωνία συνηθίζει να γιορτάζει την ομορφιά που έχουν τα Άνθη Κερασιάς με πολλά ξεχωριστά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, γνωστά και ως 'Cherry Blossom Viewing' (η θέα των ανθισμένων κερασιών). Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία παρακολουθεί ακόμα και τον καιρό και τις εποχές ώστε να ενημερώνει τους ανθρώπους πότε και σε ποιες περιοχές πρόκειται να ξεκινήσει η ανθοφορία σε όλη τη χώρα.

Φέτος, τα Cherry Blossom στο Τόκυο αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 23 Μαρτίου, ενώ υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι κερασιές αναμένεται να ανθίσουν ακόμη νωρίτερα! Οι ημερομηνίες αλλάζουν κάθε φορά από έτος σε έτος· η πρόβλεψη βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς και δεδομένα προηγούμενων ετών ανά περιοχή.

Η αγάπη για τα Cherry Blossom στην Ιαπωνία δε σχετίζεται μόνο με τη μυρωδιά και τη θέα των λουλουδιών. Η κερασιά σαν δέντρο χρησιμοποιείται και απολαμβάνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από τους Ιάπωνες. Τα κλαδιά και το ξύλο των δέντρων χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους, ως καυσόξυλα και για την κατασκευή ειδών όπως καλάθια και στολίδια, ακόμα και ως σιρόπι για τον βήχα ή βαφή για ρούχα μέσω μεθόδων βρασμού.

Τα φύλλα και τα άνθη της κερασιάς διατηρούνται επίσης σε αλάτι και τρώγονται ως λιχουδιά, ενώ τα διατηρημένα φύλλα χρησιμοποιούνται συνήθως ως περιτυλίγματα για παραδοσιακά Ιαπωνικά γλυκά, που διατίθενται μόνο την άνοιξη, και αποτελούνται από κέικ ρυζιού γεμιστά με πάστα γλυκών φασολιών.

Τα άνθη κερασιάς χρησιμοποιούνται επίσης στο παραδοσιακό τσάι, προσθέτοντας τα λουλούδια σε βραστό νερό. Αυτό το τσάι σερβίρεται συνήθως σε ειδικές περιστάσεις, όπως σε γάμους. Τα λουλούδια, που έχουν μια γεύση γνωστή ως sakura στην Ιαπωνία, χρησιμοποιούνται επίσης για να εμπλουτίσουν γευστικά πολλά είδη γλυκών και ζαχαροπλαστικής σε ολόκληρη την χώρα, όπως macaron, κέικ, παγωτό και ζελέ. Δεν είναι μόνο η γεύση την οποία λατρεύουν οι Ιάπωνες, αλλά και ένα όμορφο ροζ χρώμα που παίρνουν συχνά τα κέικ και τα γλυκά από τα λουλούδια Cherry Blossom.

Αν και το 2020 πολλές από τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ για το 'Cherry Blossom Viewing' ακυρώθηκαν λόγω του Covid-19 και αναμένεται ότι κάτι παρόμοιο πρόκειται να συμβεί και το 2021, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο νόημα αυτής της γιορτής, η οποία συμβολίζει την άνοιξη, την ελπίδα , την ομορφιά και τη νέα ζωή.

Το άρωμα Cherry Blossom της Air Aroma, με νότες από Μανταρίνι, Πράσινο Φύλλο, Μωβ Τριαντάφυλλο, Άνθη Κερασιάς, Μόσχο και Ξύλο Δαμάσκηνου μπορεί να σας ταξιδέψει σε αυτή την ξεχωριστή Ιαπωνική γιορτινή ατμόσφαιρα αυτής της εποχής. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας προσφέρουμε ένα δείγμα του όμορφου αυτού αρώματος.