Η αίσθηση της Όσφρησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την Έγκαιρη Ανίχνευση των νόσων Alzheimer και Parkinson

12 January, 2021

Η αίσθηση της Όσφρησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την Έγκαιρη Ανίχνευση των νόσων Alzheimer και Parkinson

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η έκθεση μίας έρευνας, όπου εξετάστηκε η επίδραση των νόσων Alzheimer και Parkinson στην όσφρηση. Παρακάτω δίνονται λεπτομέρειες από την περίληψη της έκθεσης:

Η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson είναι γνωστές για τα εμφανή συμπτώματα που έχουν, όπως απώλεια μνήμης και μυϊκό τρέμουλο, γνωρίζατε όμως ότι και οι δύο αυτές νευροεκφυλιστικές ασθένειες επηρεάζουν την αίσθηση της όσφρησης; Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι, ωστόσο στον ιατρικό κλάδο αυτό ήταν γνωστό ως σύμπτωμα για 20 ή 30 χρόνια. Η επίδραση στην όσφρηση δεν έχει λάβει αρκετή προσοχή από τους ερευνητές, καθώς πρόκειται για ένα σύμπτωμα που δε δημιουργεί τόσο σοβαρά προβλήματα όσο άλλες εκδηλώσεις αυτών των ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Johannes Frasnelli (Υποψήφιο Διδάκτορα στο Ερευνητικό Κέντρο Νευρο-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Montreal το 2012), η όσφρηση θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση και να βοηθήσει μελλοντικά στη διάκριση μεταξύ των νόσων Alzheimer και Parkinson. Ο καθηγητής είχε τονίσει τότε ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά συμπτώματα που επηρεάζουν την πλειοψηφία των ασθενών (σε ποσοστό 80% έως 90%).

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Montreal επανεξέτασαν την έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα , ώστε να παρέχουν μια εικόνα τρέχουσας γνώσης. Εξέτασαν 81 μελέτες σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: 
• Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί κλινικά με νόσο Alzheimer ή Parkinson 
• Υπήρξε σύγκριση μεταξύ των ασθενών και μιας υγιούς ομάδας εθελοντών 
• Οι ασθενείς και οι υγιείς εθελοντές ταίριαζαν ηλικιακά
• Η οσφρητική λειτουργία αξιολογήθηκε μέσω ψυχοφυσικής οσφρητικής δοκιμής 
• Αναφέρθηκε μέση και τυπική απόκλιση. 

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με μία από αυτές τις νόσους εκδηλώνουν σαφώς μειωμένη αίσθηση της όσφρησης και η μείωση αυτή έχει σημαντικά ίδια ποσοστά και στις δύο νόσους. Σε αυτές τις διαφορετικές μελέτες χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις εργασίες: η μέτρηση κατωφλίου οσμής για την ανίχνευση μιας μυρωδιάς, η υπόδειξη μιας οσμής ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές απάντησης, η πρώτη διαφορετική οσμή ανάμεσα σε τέσσερις νέες και η αναγνώριση μιας οσμής μετά από μια περίοδο που κυμαίνεται από λεπτά έως αρκετές ώρες.

Στους ασθενείς με νόσο του Parkinson υπήρξε μια μικρή διαφορά στην απόδοση ανάμεσα στις τέσσερις εργασίες. Κάτι τέτοιο δε συνέβη στους ασθενείς με νόσο του Alzheimer. Με αυτό τον τρόπο παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές σε εργασίες που αφορούν τη διάκριση και την αναγνώριση των οσμών, δύο εργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη. 

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι οι πάσχοντες από τη νόσο του Parkinson έχουν μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύουν οσμές, σε σύγκριση με όσους νοσούν από Alzheimer. Ο Frasnelli συμπέρανε ότι «οι νευρομηχανισμοί που επηρεάστηκαν διαφέρουν στις δύο νόσους». Ο τρόπος που επιδρά η νόσος του Alzheimer ουσιαστικά γίνεται αντιληπτός με εργασίες που αφορούν τη μνήμη, ενώ η νόσος του Parkinson επηρεάζει άμεσα την αντίληψη της όσφρησης. 

Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μειωμένη αίσθηση της όσφρησης είναι ένα από τα πρώτα κλινικά χαρακτηριστικά των νόσων Alzheimer και Parkinson. Οι οσφρητικές δοκιμές για την αναγνώριση και ταυτοποίηση οσμών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Alzheimer. Ο καθορισμός του κατωφλίου ανίχνευσης οσμής θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον προσδιορισμό της παρουσίας της νόσου του Parkinson σε πρώιμο στάδιο.

Shady Rahayel, Johannes Frasnelli, Sven Joubert, The effect of Alzheimer's disease and Parkinson's disease on olfaction: A meta-analysis, Behavioural Brain Research, Volume 231, Issue 1, 16 May 2012, Pages 60-74, ISSN 0166-4328, 10.1016/j.bbr.2012.02.047. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432812001763