Η Ουσία του Orange Blossom

07 September, 2021

Η Ουσία του Orange Blossom

Το δέντρο της Νεραντζιάς είναι ένα από τα πιο χρήσιμα για τη βιομηχανία των αρωμάτων - κάθε μέρος αποδίδει μια ενδιαφέρουσα πρώτη ύλη. Τα εύθραυστα λευκά άνθη παρέχουν αιθέρια έλαια Orange Blossom και Neroli, τα οποία είναι από τα πιο δημοφιλή συστατικά στην αρωματοποιία, διακοσμώντας τις νότες των αρωματικών συνθέσεων, προσδίδοντας μια φρέσκια πινελιά στις συνθέσεις λουλουδιών και σχηματίζοντας το σώμα από κλασικές κολόνιες.

Το Orange Blossom και το Neroli παράγονται και τα δύο από το ίδιο αρωματικό λουλούδι, με τις διαφορετικές μεθόδους εκχύλισης να καθορίζουν την υφή και τα αρωματικά χαρακτηριστικά των ελαίων. Τα άνθη νεραντζιάς συλλέγονται με το χέρι στα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου, όταν το έλαιο μπορεί στη συνέχεια να εκχυλιστεί από τα άνθη.

Το έλαιο Orange Blossom εξάγεται με τη χρήση διαλυτών για τη λήψη ενός πολύ πιο πλούσιου, πυκνού και παχύρρευστου απόλυτου. Ενώ το Neroli προέρχεται από απόσταξη ατμού των φρεσκοκομμένων λουλουδιών, το οποίο τείνει να είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει πιο διακριτικό άρωμα, το Orange Blossom θεωρείται εξειδικευμένο έλαιο για έναν αρωματοποιό, καθώς είναι πλούσιο και ισχυρό ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις και θαυμάζεται εδώ και αιώνες για το πολυτελές, εξωτικό και αισθησιακό του άρωμα. Με το άρωμά του να περιγράφεται ως θερμό, λουλουδένιο, πλούσιο και παρόμοιο με του γιασεμιού, είναι πολύ δημοφιλές στη χρήση της φυσικής αρωματοποιίας και συμπληρώνει όμορφα νότες από άλλα εσπεριδοειδή, λουλούδια και ξύλα.

Χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 κιλά από άνθη νεραντζιάς για να παραχθεί ένα κιλό ελαίου Neroli, καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, ωστόσο το εξωτικό αυτό άρωμα έχει πολλές χρήσεις και οφέλη, αξίζοντας έτσι το κόστος. Σε αντίθεση με το Orange Blossom, το Neroli έχει ένα πιο ευδιάκριτο και λεπτό άρωμα με μια ευχάριστα πικρή νότα κορυφής και ένα φυτικό πράσινο σώμα. Πήρε το όνομά του από την Πριγκίπισσα του 16ου αιώνα, την Anna Maria de La Tremoille από την πόλη Nerola της Ιταλίας, η οποία αγαπούσε το άρωμα από τα αρωματικά άνθη της νεραντζιάς και το εισήγαγε στην Ιταλία. Λόγω του φρέσκου λουλουδάτου αρώματος και της μη τοξικής του ουσίας, το έλαιο Neroli είναι ένα κλασικό στοιχείο στο σχεδιασμό αρωμάτων και ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα στη βιομηχανία της αρωματοποιίας.