Η Βασίλισσα των Λουλουδιών

23 March, 2021

Η Βασίλισσα των Λουλουδιών

Κανένα λουλούδι δεν είναι πιο ευρέως γνωστό και αναγνωρισμένο από το τριαντάφυλλο, καθώς συνεχίζει να είναι μια έκφραση αγάπης, ένα σύμβολο αφοσίωσης και μια απεικόνιση της θηλυκότητας.

Από τις πλούσιες χρωματικές αποχρώσεις και την κομψή εμφάνιση μέχρι το απαράμιλλο άρωμα, η βασίλισσα των λουλουδιών έχει σαγηνεύσει και εμπνεύσει όλους όσους έχει συναντήσει - το τριαντάφυλλο συγκίνησε τον Σαίξπηρ ώστε να γράψει για την ουσία του, την Κλεοπάτρα να κοσμήσει τα πλοία της με έλαιο ρόδου και τη Marilyn Monroe, την πριγκίπισσα Diana και την Grace Kelly να χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό του άρωμα. Το άρωμα του τριαντάφυλλου αιχμαλωτίζει την αύρα και τη λάμψη του με τρόπο που φανερώνει τη ρομαντική ονειροπόληση αυτού του λουλουδιού.

Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες είδη τριαντάφυλλου, αλλά μόνο μερικά που παράγουν ένα άρωμα. Η εμπειρία του αρώματος που αναδίδει ένας κήπος με τριαντάφυλλα είναι συνήθως μαγευτική και μένει στη μνήμη. Δύο από τα πιο δημοφιλή είδη που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία είναι τα Rosa Damascena και Rosa Centifolia. Αν και ανθίζουν μόνο μία φορά το χρόνο, χρειάζονται τρία χρόνια για να ωριμάσει ένα λουλούδι και να συλλεχθεί. Τα ροζ πέταλα συλλέγονται πριν τις 8 π.μ. από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου. Το τριαντάφυλλο μπορεί να παραχθεί σε αιθέριο έλαιο (rose otto), που δημιουργείται από απόσταξη ατμού ή ως απόλυτο από εκχύλιση με διαλύτη, μια συμφωνία που χτίζεται σε συνδυασμό με υποστηρικτικές νότες, υδροσόλη (ένα υποπροϊόν νερού από απόσταξη ατμού) ή το εμπορικά διαθέσιμο ροδόνερο. Πρόκειται για μια πολυχρηστική αρωματική νότα που «μιλάει» στην καρδιά ενός αρώματος και είναι πολυπόθητη για τα κομψά, θερμά χαρακτηριστικά της. Χρειάζονται περίπου 5 κιλά από άνθη για να δημιουργηθούν 500 γραμμάρια από έλαιο ρόδου, καθιστώντας το έτσι σπάνιο και ακριβό.

Όπως ακριβώς με το κρασί, το έδαφος και η περιοχή μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα και το άρωμα του ελαίου από τριαντάφυλλο. Οι εντυπώσεις του αρώματος μπορεί να κυμαίνονται από φρέσκο και έντονο έως κέρινο, από γλυκό και λαστιχωτό έως πράσινο και από δροσερό έως πικάντικο και πλούσιο. Ένα Rose Damascena από το Μαρόκο μπορεί να έχει πιο καστανό χρώμα και πιο πικάντικη όψη σαν σανό από ένα Τούρκικο Rosa Damascena, το οποίο είναι ένα περιβόητο τριαντάφυλλο με κλασικό πράσινο και πιο σκούρο ροζ χρώμα. Η Βουλγαρική κοιλάδα με τριαντάφυλλα λατρεύεται για το ιδανικό κλίμα και τους ανέμους, ωστόσο στις χώρες προέλευσης περιλαμβάνονται και η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ινδία, η Ρωσία, η Μολδαβία, η Αίγυπτος και η Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παλαιότερο απολιθωμένο τριαντάφυλλο βρέθηκε στο Κολοράντο των ΗΠΑ σε ηλικία περίπου 55 εκατομμυρίων ετών, αποδεικνύοντας ότι αυτό το ζωτικής σημασίας λουλούδι γοητεύει τη γη για αρκετό καιρό. Η αίσθηση της σύνδεσης με την ενέργεια ενός τριαντάφυλλου με αυτό τον τρόπο έχει μεγάλη επιρροή, καθώς η ουσία του μπορεί να διαπεράσει τον χρόνο και τον χώρο. Φαίνεται ότι οι ιδιότητες του τριαντάφυλλου και αυτό που αντιπροσωπεύει, δηλαδή αγάπη και ομορφιά, είναι απαραίτητα συστατικά της ίδιας της ζωής. Η εκτίμηση της ομορφιάς μας παρακινεί και η αγάπη μεταμορφώνει την φύση μας. Η συμπόνια μπορεί να αλλάξει την αντίληψη, η καλοσύνη μπορεί να μας κάνει να συνδεθούμε και, όσο πιο ανοιχτοί είμαστε στην αγάπη, τόσο περισσότερο διευρύνεται η καρδιά μας.