Είναι το Άρωμα της Βροχής το Άρωμα των Ουράνιων Τόξων;

14 September, 2021

Είναι το Άρωμα της Βροχής το Άρωμα των Ουράνιων Τόξων;

Η περίοδος των βροχών έχει ξεκινήσει, δημιουργώντας ένα νωπό και υγρό κλίμα. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η διάθεσή μας έχει την τάση να πέφτει, ενώ το καλοκαίρι σιγά σιγά ξεθωριάζει. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα αρώματα της εποχής, όπως είναι η βροχή καθώς χτυπάει το χώμα για πρώτη φορά, τα νωπά φύλλα και το χορτάρι ή οι τελευταίες στιγμές βροχής προτού δημιουργηθούν αιωρούμενα σταγονίδια νερού στην ατμόσφαιρα.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης αποκάλεσε κάποτε τη μυρωδιά της βροχής το «άρωμα των ουράνιων τόξων». Τί ρομαντική σκέψη για κάποιον να φαντάζεται ότι ο Αριστοτέλης βίωσε τις ίδιες μυρωδιές πριν από περίπου 2.300 χρόνια, πριν ακόμη εφευρεθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες και επιστήμες.

Από πού προέρχεται λοιπόν το άρωμα της βροχής; Αρχικά, είναι η μυρωδιά που συνοδεύει τη βροχή καθώς πέφτει σε ξηρό χώμα. Ονομάζεται petrichor και η ετυμολογία της λέξης προκύπτει από των συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «πέτρα» και «ιχώρ», όπου ιχώρ ήταν το αιθέριο χρυσό υγρό αντί για αίμα στους θεούς. Ένας άλλος παράγοντας είναι μια οργανική ένωση που ονομάζεται γεωσμίνη και σημαίνει «η μυρωδιά της γης» στα ελληνικά, η οποία παραμένει ακόμα και μετά τη βροχή. Και τα δύο εκπέμπονται όταν η υγρασία από τη βροχή αυξάνει τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα. Στη σύγχρονη εποχή, το άρωμα της βροχής έχει εξισωθεί με τη μυρωδιά που έχουν το χώμα και τα δέντρα, αλλά έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ότι στην αρχαία Ελλάδα οι μυρωδιές αυτές συγκρίνονταν με στοιχεία της φύσης, όπως είναι η γη και οι πέτρες.

Το Petrichor της Air Aroma είναι ένα άρωμα το οποίο μπορεί κανείς να συσχετίσει με τη «μετά τη βροχή» μυρωδιά. Έχει παρατηρηθεί ότι τα αρώματα είναι πιο αισθητά σε συνθήκες υγρασίας, επομένως όσοι έχουν μεγαλώσει σε ζεστά και υγρά καλοκαίρια λέγεται ότι έχουν σχετική ευαισθησία στις μυρωδιές· ίσως αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι προτιμούν φυσικά αρώματα, όπως σαπούνια και απορρυπαντικά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής του χρόνου με την περισσότερη υγρασία είναι η τέλεια ευκαιρία να απολαύσετε ένα μοναδικό άρωμα που είναι τόσο φυσικό όσο και ευχάριστο, και σε αρμονία με τη μυρωδιά της βροχής!