Σανταλόξυλο – Υγρός Χρυσός

06 April, 2021

Σανταλόξυλο – Υγρός Χρυσός

Ένα από τα πιο πολυτελή, δελεαστικά αρώματα αποτελεί το ευρέως αναγνωρισμένο Σανταλόξυλο. Είναι ένα άρωμα που λατρεύεται από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στον Ανατολικό πολιτισμό, αλλά κυκλοφόρησε στην αρωματοποιία μέσω της Δύσης πιο πρόσφατα. Το μοναδικά θερμό και γλυκό, ξυλώδες άρωμά του προσκαλεί σε μια εμπειρία αισθησιακή, χαλαρωτική, καθολικά ικανοποιητική, αυξάνοντας αποδεδειγμένα τα επίπεδα διάθεσης και αντίληψης.

Το Ινδικό Σανταλόξυλο (Santalum Album), το δέντρο που αναπτύσσεται φυσικά στη Νότια Ινδία, θεωρείται ένα ιερό δέντρο που χρησιμοποιείται για πάνω από 5.000 χρόνια. Το άρωμα του Σανταλόξυλου έχει λατρευτεί από σημαντικές θρησκείες στον κόσμο, όπως ο Ινδουισμός, ο Βουδισμός και το Ισλάμ. Χρησιμοποιείται ως πνευματικό βοήθημα στη γείωση και τη συγκέντρωση στη Βουδιστική προσευχή και τον διαλογισμό, καθώς και σε τελετουργίες και θρησκευτικές πρακτικές.

Το κέντρο του δέντρου ή το εγκάρδιο ξύλο (heartwood) είναι εκεί όπου βρίσκεται το πολυτελές άρωμα. Αν και απαιτούνται τουλάχιστον 10-15 χρόνια για ένα δέντρο πριν τη συγκομιδή, στα 60 με 80 χρόνια ωρίμανσης θα παράγει το πιο πλούσιο και υψηλότερης ποιότητας αρωματικό έλαιο. Τα δέντρα Σανταλόξυλου ξεριζώνονται κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου και μετατρέπονται σε έλαιο Σανταλόξυλου μέσω απόσταξης με ατμό της πούδρας του εγκάρδιου ξύλου. Μόλις ολοκληρωθεί η απόσταξη του ελαίου, χρειάζονται περίπου 6 μήνες για να ωριμάσει· κατά τη διάρκεια αυτή, το απαλό κίτρινο χρώμα του εξελίσσεται σε μια πιο πλούσια καφετιά απόχρωση. Οι αρωματικά θερμές, πικάντικες, ξυλώδεις και γαλακτερές νότες με μυρωδιά από ξηρούς καρπούς παράγουν ένα ακριβό έλαιο.

Στην πραγματικότητα, το Σανταλόξυλο είναι το δεύτερο πιο ακριβό ξύλο στον κόσμο. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αργή ανάπτυξη, το πόσο πλούσια είναι η περιεκτικότητα του ελαίου και η υπερβολική συγκομιδή χωρίς αναπλήρωση. Αυτό έχει οδηγήσει στο δέντρο Santalum Album να βρίσκεται υπό την προστασία της Ινδικής κρατικής κυβέρνησης, χωρίς να επιτρέπεται η εξαγωγή του. Δυστυχώς, υπάρχουν συχνά περιπτώσεις παράνομης συγκομιδής και λαθρεμπορίου Σανταλόξυλου, με τις τιμές σε δεμάτια από κορμούς να φτάνουν σε εκατομμύρια δολάρια σε αξία. Λόγω αυτής της εκμετάλλευσης, το Σανταλόξυλο θεωρείται πλέον απειλούμενο είδος στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (International Union for Conservation of Nature - IUCN).

Υπάρχουν διάφορα δέντρα Σανταλόξυλου, αλλά το δεύτερο πιο δημοφιλές είναι το Αυστραλιανό Σανταλόξυλο (Santalum Spicatum). Ιδιωτικές φυτείες υπάρχουν σε τροπικές περιοχές όπως τα νησιά του Ειρηνικού και η Χαβάη, αλλά οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Δυτική Αυστραλία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο πόρο φυτείας Σανταλόξυλου στον κόσμο και παράγει μεγάλο μέρος από μαζικές πρώτες ύλες. Αυτά τα δέντρα παράγουν ένα λιγότερο συμπυκνωμένο έλαιο, αλλά μπορεί να συλλεχθεί σε νωρίτερο χρόνο, συνήθως μεταξύ 12 και 20 ετών. Το Σανταλόξυλο που καλλιεργείται στην Αυστραλία συμβάλλει στην κάλυψη της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης για οικιακή χρήση, ιδιαίτερα στις βιομηχανίες αρωμάτων και καλλυντικών. Γνωστό και ως «Υγρός Χρυσός» από αρχαίους θαυμαστές, το Σανταλόξυλο είναι ένα πλούσιο, πολύτιμο και σαγηνευτικό έλαιο που συνεχίζει να αιχμαλωτίζει και να μαγεύει.