Τα Απόλυτα

20 April, 2021

Τα Απόλυτα

Τα Απόλυτα (Absolutes) θεωρούνται η πιο αγνή και αρωματική μορφή αρώματος από φυσικές φυτικές πηγές. Αυτά τα εξαιρετικά συμπυκνωμένα προϊόντα είναι πιο αρωματικά από τα αιθέρια έλαια και συχνά απεικονίζουν το πιο αληθινό άρωμα της φυσικής πηγής. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή αρώματος, που οδηγούν σε όμορφα φτιαγμένα αιθέρια έλαια, concretes και απόλυτα.

Η ψυχρή εκχύλιση (expression) είναι μια μορφή εκχύλισης αρώματος που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών, λόγω της υψηλής ποσότητας ελαίου που βρίσκεται στις φλούδες εσπεριδοειδών. Οι φλούδες πιέζονται με μέθοδο ψυχρής πίεσης (cold-pressed), αφαιρώντας όλο το έλαιο που υπάρχει στο φλοιό, παράγοντας έτσι το αιθέριο έλαιο.

Η απλή απόσταξη και η απόσταξη με ατμό χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή ελαίων από ευκάλυπτο, μέντα, λεβάντα και άλλες φυσικές πηγές που δεν υφίστανται βλάβη μέσω της χρήσης θερμότητας. Η απόσταξη προκύπτει όταν οι πρώτες ύλες θερμαίνονται και οι αρωματικές ενώσεις απελευθερώνονται μέσω συμπύκνωσης. Η απόσταξη με ατμό είναι στην ουσία το ίδιο, όπου η θερμότητα από τον ατμό διέρχεται μέσω των πρώτων υλών και η συμπύκνωση σχηματίζει ένα στρώμα αρωματικών ελαίων από πάνω και ένα στρώμα νερού από κάτω, τα οποία μπορούν εύκολα να διαχωριστούν.

Τα απόλυτα παράγονται από μια πολύπλοκη διαδικασία εκχύλισης με διαλύτη που δεν περιλαμβάνει θερμότητα, η οποία είναι ιδανική για ευαίσθητες πρώτες ύλες όπως το τριαντάφυλλο, το γιασεμί και η τουμπερόζα· σε διαφορετική περίπτωση, οι αρωματικές ενώσεις μπορεί να καταστραφούν μέσω απόσταξης με θερμότητα ή ατμό. Αρχικά, οι πρώτες ύλες βυθίζονται και ανακατεύονται σε ένα διαλύτη που διαλύει την οργανική ύλη, διαχωρίζοντας την επιθυμητή αρωματική ένωση από άλλα φυτικά υλικά. Αυτό παράγει μια παχιά, ρητινώδη και κηρώδη ουσία που ονομάζεται concrete. Μετά από αυτή την αρχική μέθοδο εκχύλισης με διαλύτη, το concrete αποστάζεται περαιτέρω με χρήση αιθανόλης, απομακρύνοντας όλα τα άλλα οργανικά υπολείμματα και αφήνοντας πίσω το καθαρό αρωματικό έλαιο. Το αποτέλεσμα είναι το εξαιρετικά αρωματικό Απόλυτο, το οποίο φημίζεται για τη μακροβιότητα, το ίχνος (sillage), την ένταση και την αρωματική ομοιότητα με το αρχικό προϊόν.

Ενώ η τάση Absolute δεν είναι εντελώς καινούργια, όλο και περισσότερα αρώματα βγαίνουν στην κυκλοφορία ως Absolute συνθέσεις. Εφόσον τα Απόλυτα είναι η πιο αγνή μορφή φυσικών πηγών αρώματος, αυτά τα ακριβά συστατικά θεμελιώνουν μια νέα αίσθηση πολυτέλειας, ποιότητας και μακροβιότητας μεταξύ των αρωμάτων. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα Absolute αρώματα είναι τα «Champaca Absolute», «Amber Absolute» και «Patchouli Absolu» του Tom Ford, καθώς και το «Jour D'Hermès Absolu» από Hermès. Άλλοι αρωματοποιοί αναδημιουργούν ήδη υπάρχουσες συνθέσεις σε πιο έντονες, Absolute ή Absolu εκδοχές, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για τα αρώματα με μια βαθύτερη, πιο έντονη και αρωματική εκδοχή.