Ταξινόμηση Αρωμάτων: Μια Αρωματική Πυραμίδα

04 May, 2021

Ταξινόμηση Αρωμάτων: Μια Αρωματική Πυραμίδα

Τα αρώματα αποτελούνται από πολλά και διαφορετικά στοιχεία, καθένα από τα οποία παρέχει και ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό στη συνολική εμπειρία αρώματος. Ενώ ατομικά η κάθε νότα έχει τη δική της μυρωδιά, όταν συνδυάζεται με άλλες σχηματίζουν μαζί μια αρωματική σύνθεση ή αυτό που θα ονομάζαμε άρωμα (fragrance / perfume).

Για παράδειγμα, έχοντας υπόψη ένα εμβληματικό άρωμα όπως το Chanel No.5, θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουμε πώς μυρίζουν κάποιες νότες ξεχωριστά, όπως το γιασεμί (μεθυστικά λουλουδένιο) και το σανταλόξυλο (γλυκό και ξυλώδες). Ωστόσο, η κάθε σύνθεση έχει το δικό της μοναδικό ύφος και δεν είναι απλά ένα άθροισμα από τα συστατικά της. Χρειάζεται ένας ντελικάτος χορός συστατικών για να βρεθεί η σωστή ισορροπία και να επιτευχθεί ο επιθυμητός σκοπός - το τελικό προϊόν έχει ζωή από μόνο του. Υπάρχει μια κίνηση καθώς βιώνουμε ένα άρωμα. Δηλαδή, μπορούμε να μυρίσουμε διαφορετικές στρώσεις ενός αρώματος και να παρατηρήσουμε πώς οι νότες αλλάζουν και κινούνται μέσα από τη δική μας φαντασία και ερμηνεία. Αν μπορέσουμε να «ακούσουμε» τη μύτη μας, ίσως απλά μας «πει» τί μυρίζουμε.

Η ικανότητα αποκρυπτογράφησης και περιγραφής των αρωμάτων είναι θέμα εξάσκησης· υπάρχουν μερικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να εκφράσουμε τις ιδέες μας για αυτό που μυρίζουμε. Οι συνθέσεις είναι συχνά ένα μείγμα από πολλές αρωματικές νότες. Περιγράφοντας ένα άρωμα, μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτές τις νότες σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες: νότες κορυφής, μεσαίες και βάσης (top, middle & base notes). Τα αρώματα ανοίγουν με τις νότες κορυφής, μαλακώνουν με κεντρικούς μεσαίους τόνους και τελικά δίνουν τη θέση τους στις σταθερές νότες βάσης. Αυτή η ακολουθία είναι προϊόν της μακροβιότητας που έχουν οι νότες ή εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εξατμίζονται διαφορετικά συστατικά. Για παράδειγμα, οι νότες κορυφής μιας αρωματικής σύνθεσης έχουν τη μικρότερη διάρκεια και εξατμίζονται πιο γρήγορα, έτσι ώστε να είναι οι πρώτες που φτάνουν στη μύτη μας. Αυτές είναι οι νότες που προσελκύουν, ενεργώντας ως η κεφαλή του αρώματος, η έντασή τους διαρκεί συνήθως μόνο 15 λεπτά μετά την εφαρμογή ή τη διάχυση και αποτελούν περίπου το 20% της σύνθεσης. Οι νότες κορυφής αποτελούνται από αρωματικά μόρια και μόρια εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι, περγαμόντο, λεβάντα και ευκάλυπτο. Οι μεσαίες νότες έχουν μέτρια διάρκεια και παραμένουν αισθητές για περίπου 30 λεπτά αφότου οι νότες κορυφής έχουν εξατμιστεί. Αυτές οι μεσαίες νότες αναγνωρίζονται ως η καρδιά του αρώματος, αποτελούν περίπου το 30% της σύνθεσής του και παρέχουν το γενικό θέμα. Αυτές οι θεματικές νότες γενικά αντλούνται από λουλουδένιες, φρουτώδεις, φυτικές και πικάντικες κατηγορίες, όπως τριαντάφυλλο, γρασίδι, αχλάδι, κανέλα και γιασεμί. Τέλος, οι νότες βάσης είναι τα μακροβιότερα συστατικά, που σημαίνει ότι έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια - έως και 24 ώρες - και παρέχουν την «επίγευση» ενός αρώματος. Αυτές οι νότες βάσης θεωρούνται το θεμέλιο του αρώματος στο οποίο βασίζεται μια σύνθεση, παίζοντας υποστηρικτικό ρόλο στις πιο θεματικές μεσαίες και ζωηρές νότες κορυφής. Για παράδειγμα, οι νότες βάσης συνήθως αποτελούνται από ξυλώδεις και βαλσαμικές αποχρώσεις, όπως ξύλο κέδρου, βρύα, βανίλια και φασόλι Tonka.

Την επόμενη φορά που θα έχετε την ευκαιρία να μυρίσετε ένα άρωμα, δείτε αν μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε και να ξεχωρίσετε τις νότες κορυφής, τις μεσαίες νότες και τις νότες βάσης και παρατηρείστε ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις και ποιες είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια. Η ταξινόμηση αρωμάτων με αυτό τον τρόπο μας επιτρέπει να χτίσουμε κάτι σα γλώσσα γύρω από το άρωμα και να αποκτήσουμε μια πιο ουσιαστική κατανόηση για το πώς μυρίζει μια σύνθεση. Μυρίστε, βιώστε και δώστε ερμηνεία - ακολουθήστε το κάλεσμα της μύτης σας.