Το σπάνιο λουλούδι «Corpse Flower» άνθισε στο Βοτανικό Κήπο των ΗΠΑ

20 July, 2021

Το σπάνιο λουλούδι «Corpse Flower» άνθισε στο Βοτανικό Κήπο των ΗΠΑ

Όταν σκεφτόμαστε ένα λουλούδι, στο μυαλό μας έρχονται όμορφες εικόνες και γλυκές μυρωδιές. Ένα κόκκινο μπουκέτο, ένας φρέσκος κήπος ή ένα παραμυθένιο λιβάδι προσφέρουν μερικές από τις πιο γλυκές ονειροπολήσεις και αρωματικές εμπειρίες.

Υπάρχει ένα λουλούδι που τυχαίνει να είναι ακριβώς το αντίθετο - το άνθος του Amorphophallus Titanium (Τιτάνιος Άμορφος Φαλλός), αλλιώς γνωστό ως Titan Arum ή Corpse Flower (Λουλούδι Πτώμα). Το όνομά του προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά: άμορφος – amorphos (χωρίς μορφή) + φαλλός – phallos + τιτάν - titan (γιγαντιαίος), ενώ το δημοφιλές του όνομα "Titan Arum" επινοήθηκε από τον W.H. Hodge. Ο λόγος για αυτό το τρομερό και επιβλητικό λουλούδι είναι η μυρωδιά σάπιας σάρκας σε αποσύνθεση που αναδίδει όταν ανθίζει, η οποία είναι πιο ισχυρή και έντονη κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στο απόγειο άνθισης - από το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Corpse Flower συναντάται εγγενώς μόνο στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και έγινε γνωστό για πρώτη φορά το 1878 από τον Ιταλό βοτανολόγο Odoardo Beccari, ο οποίος συνέλεξε και καλλιέργησε σπόρους αυτού του φυτού από τα δάση της Σουμάτρα στη Νοτιοανατολική Ασία. Μπορεί να φτάσει έως τα 3,5 μέτρα στην άγρια φύση ή τα 2 - 2,5 μέτρα όταν καλλιεργείται και η άνθισή του αποτελεί ένα σπάνιο και ξεχωριστό γεγονός. Η μυρωδιά σάπιας σάρκας κατά τη διάρκεια της άνθισης προσελκύει πτωματοφάγα έντομα που βοηθούν στην επικονίαση του φυτού.

Το βαθύ κόκκινο χρώμα και η υφή του εσωτερικού μέρους του φυτού, σε συνδυασμό με τη θερμή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο σώμα του κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στην αιχμή της άνθισης, παρέχουν ανατριχιαστικά και δυσάρεστα, ωστόσο συναρπαστικά αποτελέσματα. Το απίστευτο θέαμα διαρκεί μόνο 1 - 2 μέρες, αλλά κάνει σίγουρα αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μοναδικό γεγονός, καθώς αυτό το σπάνιο και επιβλητικό λουλούδι χρειάζεται 10 έτη καλλιέργειας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας για άνθιση.

Ένα Corpse Flower άνθισε στις 25 Ιουνίου 2021 στο Βοτανικό Κήπο των ΗΠΑ (USBG - United States Botanic Garden) και ήταν η πρώτη φορά άνθισης για αυτό το συγκεκριμένο φυτό. Το φυτό άνοιξε σε πλήρη άνθιση το βράδυ της 24ης Ιουνίου και, καθώς το Θερμοκήπιο παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω της πανδημίας COVID-19, οι επισκέπτες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό θέαμα με βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας σε μετάδοση ζωντανής ροής. Το πρώτο Amorphophallus Titanum, που άρχισε να ανθίζει το 2021, πολλαπλασιάστηκε με μόσχευμα φύλλου που κόπηκε από ένα παλαιότερο μητρικό φυτό A. Titanum της συλλογής του USBG. Αυτό το φυτό έχει ηλικία άνω των τεσσάρων ετών και το μητρικό φυτό έχει ανθίσει τρεις φορές έως τώρα - το 2013, 2017 και 2019.

Το Corpse Flower αναφέρεται ως Απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN - International Union for Conservation of Nature and Natural Resources), με εκτίμηση για λιγότερα από 1.000 μεμονωμένα φυτά που παραμένουν στη φύση. Το IUCN υπολογίζει ότι ο πληθυσμός έχει παρουσιάσει μείωση πάνω από 50% τα τελευταία 150 χρόνια. Οι κύριοι λόγοι για αυτή την πτώση είναι η υλοτομία και η μετατροπή του φυσικού δασικού οικοτόπου του φυτού σε φυτείες φοινικέλαιου, αλλά οι επιστήμονες φροντίζουν να προστατεύουν και να καλλιεργούν αυτό το εξαιρετικό φυτό και όσοι το θαυμάζουν μπορούν πάντα να επισκεφθούν το Βοτανικό Κήπο των ΗΠΑ για να βιώσουν από κοντά αυτή τη μυρωδιά αποσύνθεσης που αναδίδει το λουλούδι - ένα αληθινό κηπευτικό κόσμημα.