Ποια Στοιχεία Συνθέτουν ένα Άρωμα; Το DNA του Αρώματος

14 May, 2020

Ποια Στοιχεία Συνθέτουν ένα Άρωμα; Το DNA του Αρώματος

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η πρώτη εντύπωση είναι μόνο η αρχή μιας αφήγησης που εξελίσσεται προοδευτικά. Αυτό που μυρίζουμε δεν είναι πάντα ενδεικτικό όλου του φάσματος ενός αρώματος, καθώς τα αρώματα αποτελούν συνθέσεις πολλών διαφορετικών συστατικών.

Ο τρόπος που βιώνουμε την εμπειρία ενός αρώματος επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η χρονική στιγμή και οι περιβάλλουσες συνθήκες, καθώς το άρωμα καθεαυτό είναι κάτι το αντικειμενικό – ένας άνθρωπος που, από την φύση του διαμορφώνεται από τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του, είναι φυσιολογικό να αντιλαμβάνεται διαφορετικά ένα άρωμα από κάποιον με διαφορετικό σύνολο εμπειριών και συναισθημάτων. Ένα άρωμα έχει την ικανότητα να σας ταξιδέψει, να σας συνεπάρει, να σας ανασύρει αναμνήσεις και συναισθήματα, να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα…

Βασιζόμενοι στα παραπάνω, εύκολα μπορούμε να αποδομήσουμε το άρωμα και να το αντιμετωπίσουμε σαν ένα απτό αντικείμενο που αποτελείται από ένα σύνολο συστατικών. Τα αρώματα αποτελούνται από έναν συνδυασμό ή μια επιλογή φυσικών φυτικών ουσιών και αποστάξεων, συνθετικών μορίων, αλδεϋδών και διαλυτών όπως φυτικό έλαιο ή αλκοόλ. Πολλές φορές, εκτός και αν είστε αυθεντία στον τομέα της αρωματοποιίας, ένα απλό μοριακό στοιχείο δεν πρόκειται πραγματικά να αποδώσει την εμπειρία ενός αρώματος, όπως θα το κάνει μια οικογένεια ή νότα αρωμάτων ή ένα αρωματικό θέμα, όπως μυρίζει για παράδειγμα η πρώτη βροχή ή το υγρό οδόστρωμα, όπως μυρίζει το έδαφος μετά από μια καταιγίδα. Προτού εξελιχθεί η σύγχρονη αρωματοποιία και τα συνθετικά υλικά αποκτήσουν δημοτικότητα στις αρχές του 19ου αιώνα, τα αρώματα προέρχονταν μόνο από μία φυσική πηγή, όπως ένα φυτό ή ένα λουλούδι. Σήμερα, η σύνθεση των αρωμάτων προέρχεται από μια μεγάλη ποικιλία τόσο φυσικών όσο και συνθετικών συστατικών, δίνοντας χώρο για περισσότερη εξερεύνηση, καινοτομία και δημιουργία.

Τα φυσικής προέλευσης συστατικά αρωμάτων περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια και αποστάγματα φυτών που διυλίζονται ή εκθλίβονται απευθείας από κάποια φυσική πηγή, όπως λουλούδια, σπόρους, χορτάρια, ρίζες, ρητίνες, μπαχαρικά και φρούτα. Ωστόσο, κάθε πηγή φυτικής προέλευσης δεν παράγει πάντα ουσία κατάλληλη για να συνθέσει ένα άρωμα – υπάρχουν μόνο περίπου 200+ φυσικά συστατικά. Ένα παράδειγμα είναι ο κρίνος της κοιλάδας, ο οποίος δεν παράγει αιθέριο έλαιο, οπότε η μυρωδιά δημιουργείται σε ένα εργαστήριο, προκειμένου να αναπαράγει το άρωμα όπως υπάρχει στην φύση (αυτό το λουλούδι είναι γνωστό και με το όνομα muguet). Συνθετικά αρώματα χρησιμοποιούνται επίσης με την ιδιότητα νέων συστατικών, τα οποία μπορούν να διευρύνουν δημιουργικά τις δυνατότητες ενός αρώματος. Στα σύγχρονα αρώματα, πολλές παραλλαγές περιλαμβάνουν στοιχεία από συνθετικές αρωματικές νότες, οι οποίες επιτρέπουν μεγαλύτερη ισορροπία, συνοχή και ευελιξία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως δε βλάπτουν την φύση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην βιομηχανία αρωμάτων ο όρος ‘συνθετικό’ δε σημαίνει απαραίτητα επιβλαβές ή τοξικό ούτε ο όρος ‘φυσικό’ σημαίνει πάντα καλό ή ασφαλές. Ο όρος ‘συνθετικό’ αναφέρεται απλώς στην δημιουργία ενός χημικού μορίου που δημιουργείται είτε παίρνοντας έμπνευση από την φύση είτε σαν μια καινοτομία που συλλαμβάνεται σε ένα εργαστήριο. Από τα τέλη του 1800 μέχρι σήμερα οι χημικοί εξελίσσονται συνεχώς, αναπτύσσοντας σταθερά όλο και μεγαλύτερη εμπειρία και δεξιοτεχνία στην παραγωγή παραλλαγών συνθετικών ουσιών σε ό, τι αφορά τις ακατέργαστες φυσικές ενώσεις, μια διαδικασία που έχει αλλάξει εντελώς την βιομηχανία, κάνοντας την κατασκευή αρωμάτων όλο και πιο δημοφιλή.

Η σύγχρονη αρωματοποιία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα γραμμικό άρωμα, πιο συντονισμένο και διακριτικό, στοχεύοντας στη βέλτιστη αρωματική εμπειρία για τον καταναλωτή. Η εμπειρία ενός αρώματος, ανάλογα με την δυναμική στη σύνθεσή του, την θεματική – αν υπάρχει - ή το περιβάλλον, είναι μοναδική και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στο τέλος, όλα αφορούν το DNA του αρώματος.

Click to insert image