Αρχαία Αρώματα

24 September, 2020

Αρχαία Αρώματα

Η χρήση του αρώματος για την ενίσχυση ενός περιβάλλοντος ή μιας προσωπικής παρουσίας είναι κάτι που έχει γοητεύσει τους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας σε κάθε τομέα και περίσταση. Αν κάνουμε μια αναδρομή στα αρχαία χρόνια, το πιο πιθανό είναι να θεωρήσουμε πως το άρωμα αντιμετωπιζόταν με έναν εντελώς πρωτόγονο τρόπο, ως μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τροφή, να αποφύγουν αρρώστιες και καταστροφές ή να αναζητήσουν σύντροφο. Ωστόσο, πριν από χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ρώμης φημίζονταν για τη χρήση ελαίων και αρωμάτων, που προέρχονταν από φυτά και λουλούδια, για χρήση στην ιατρική, την κοσμετολογία και για τελετουργικούς σκοπούς. Οι Αιγύπτιοι αρχιερείς αλείφονταν με εξωτικά αρώματα, όπως κανέλλα και μύρο, μαζί με γλυκό κρασί. Οι Έλληνες αθλητές αναζωογονούσαν τα καταπονημένα τους κορμιά σε λουτρά λεβάντας, ενώ οι Αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν γνωστό πως χρησιμοποιούσαν νερό με αρώματα λουλουδιών σε συμπόσια, ανάμεσα στα γεύματα.

Η Αφροδίτη, η αρχαία Ελληνίδα Θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της γονιμότητας, λέγεται ότι έζησε στο Μεσογειακό νησί της Κύπρου, ενός τόπου που φημιζόταν για τα αρώματά του προτού εκείνη γεννηθεί και ζήσει σε αυτόν. Είναι πιθανό η Αφροδίτη να πήρε το όνομά της λόγω των αφροδισιακών αρωμάτων που παράγονταν στο νησί. Πρόσφατα αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το νησί αξίζει τη φήμη του• η Κύπρος διαθέτει τα αρχαιότερα γνωστά αρώματα μέχρι σήμερα. Αρώματα 4.000 ετών βρέθηκαν μέσα σε ένα αρχαίο αρωματοποιείο, που αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου εργοστασίου αρωμάτων στον Πύργο.

Η Maria Rosaria Belgiorno, επικεφαλής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στον Πύργο, ηγήθηκε της ομάδας ανασκαφών που ανακάλυψε τα αρχαία αντικείμενα. Περίπου 60 συσκευές απόσταξης, λεκάνες ανάμειξης, χωνιά και μπουκάλια αρώματος βρέθηκαν θαμμένα κάτω από ένα αρχαίο στρώμα ηφαιστειακής κρούστας. Η αναζήτηση αποκάλυψε επίσης δεκατέσσερα αρώματα που προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβάνοντας πεύκο, κόλιανδρο, περγαμόντο, μαϊντανό και αμύγδαλο.

Οι υπεύθυνοι σε ένα πειραματικό εργαστήριο αρχαιολογίας στην Ιταλία εργάζονται με σκοπό την αναδημιουργία αυτών των αρωμάτων, χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχαίες τεχνικές κοπανίσματος και ανάμιξης βοτάνων και μπαχαρικών με ελαιόλαδο. Η Belgiorno αναφέρει ότι η μυρωδιά των αρωμάτων “είναι μια ωραία εμπειρία που αναπαράγει στο μυαλό μας ένα είδος υπενθύμισης από τους προγόνους μας”. Αν αναρωτιέστε πότε θα έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε αυτά τα αρχαία αρώματα, δώδεκα από τα αρώματα έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, αν και πιθανότατα δεν θα είναι προς πώληση σύντομα. Ωστόσο, τα αρχαία αντικείμενα από την ανασκαφή εκτίθενται στο ‘Capitoline Museum’ στη Ρώμη. 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτή την ανακάλυψη στο National Geographic και στο BBC. Η εικόνα είναι μια ευγενική προσφορά του National Geographic.