Γιασεμί, η Βασίλισσα της Νύχτας

01 June, 2021

Γιασεμί, η Βασίλισσα της Νύχτας

Τις θερμές καλοκαιρινές βραδιές, το αεράκι μεταφέρει το γλυκό και εξωτικό άρωμα του Γιασεμιού. Αυτά τα εξαιρετικά αρωματικά λουλούδια ανθίζουν τη νύχτα, επιτρέποντας τη συγκομιδή των εύθραυστων ανθών γιασεμιού όταν το άρωμά τους έχει τη μεγαλύτερη ένταση. Αυτό το λευκό άνθος - που συχνά περιγράφεται ως μεθυστικό, βαθύ, αισθησιακό και πλούσιο - καλλιεργείται για την ομορφιά και το αδιαμφισβήτητο άρωμά του.

Παγκοσμίως, το Γιασεμί εορτάζεται σε πολλές χώρες ως εθνικό λουλούδι και χρησιμοποιείται ως διακόσμηση σε τελετές και ιεροτελεστίες, αποτελώντας σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το άρωμα του Γιασεμιού θεωρείται φυσικό ηρεμιστικό και είναι χαλαρωτικό, καταπραϋντικό και γαλήνιο. Με αρχική προέλευση από τα θερμά κλίματα της Ασίας, υπάρχουν εκατοντάδες υποείδη Γιασεμιού, ενώ μόνο 2 είδη - τα Jasminum Grandiflorum και Jasminum Officinale - χρησιμοποιούνται για την πλειονότητα της παραγωγής αρωμάτων.

Αυτό το μεγάλης εκτίμησης συστατικό θεωρείται ότι φτιάχνει ή χαλάει ένα άρωμα, έτσι προέκυψε και η φράση «δεν υπάρχει άρωμα χωρίς γιασεμί» (no perfume without jasmine). Με πάνω από 100 χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο Γιασεμί, κάθε σημαντικό είδος (Jasminum Grandiflorum and Jasminum Officinale) έχει μοναδικά ευμετάβλητα αρωματικά χαρακτηριστικά, που καθορίζονται από την περιοχή, ακόμα και από την τεχνική συγκομιδής.

Το Γιασεμί από την Αίγυπτο έχει περισσότερες λουλουδένιες νότες κορυφής, ενώ το Γιασεμί από την Ιταλία έχει πιο φρουτώδεις τόνους. Το Γιασεμί από την Ινδία περιέχει υψηλότερες φυσικές συγκεντρώσεις από ινδόλιο - μια ένωση που έχει ένα βαθύ, ζωικό, γλυκό άρωμα. Εάν η συγκομιδή των ανθών Γιασεμιού δε γίνει προσεκτικά, οι πληγές στα πέταλα δημιουργούν υψηλότερη ποσότητα ινδόλης, μεταβάλλοντας έτσι το άρωμα του πολύτιμου ελαίου. Ενώ η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Ινδία περιλαμβάνονται στους μεγαλύτερους παραγωγούς Γιασεμιού, οι οικογενειακοί κήποι του Mul στο Grasse της Γαλλίας παράγουν την πλειοψηφία του Γιασεμιού στην περιοχή μέσω μιας αποκλειστικής συνεργασίας για τη Chanel, παρέχοντας το απαραίτητο Jasminum Grandiflorum για το φημισμένο άρωμα «Chanel No 5».

Σε ό, τι αφορά τη λήψη αιθέριου ελαίου Γιασεμιού, δημοφιλείς μέθοδοι όπως η εκχύλιση με ψυχρή πίεση και η απόσταξη ατμού είναι υπερβολικά επεμβατικές. Το Γιασεμί υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω μιας μεθόδου εκχύλισης με διαλύτη, παράγοντας ένα εξαιρετικά αρωματικό και συμπυκνωμένο έλαιο. Ένα πολύτιμο κιλό αρώματος Γιασεμί απαιτεί πάνω από 7 εκατομμύρια άνθη Γιασεμιού που έχουν συλλεχθεί με το χέρι. Αν και η συγκομιδή και η εκχύλιση του αρώματος είναι μια ευαίσθητη και κοπιαστική διαδικασία, το Γιασεμί είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλά και αγαπημένα αρώματα και λατρεύεται παγκοσμίως από γυναίκες και άνδρες.