Η Ήρεμη Δύναμη της Λεβάντας

22 June, 2021

Η Ήρεμη Δύναμη της Λεβάντας

Καθώς το καλοκαίρι ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα, μια περίοδος ηρεμίας και χαλάρωσης φαίνεται να αιωρείται και να συντροφεύει τα ζεστά βράδια που έρχονται. Αφιερώνουμε χρόνο σε ευχάριστες δραστηριότητες, απολαμβάνοντας τη δύναμη των αισθήσεων που μας μεταφέρουν σε όμορφες στιγμές. Μια στιγμή παράδοσης στις αισθήσεις φέρει μια επίγνωση ευγνωμοσύνης και νοσταλγίας, όπως είναι η μυρωδιά της γλυκιάς καλοκαιρινής περιόδου.

Η Λεβάντα βρίσκεται στην εποχή της δημοφιλούς ανθοφορίας της, η οποία ανάλογα με τη διακύμανση, διαρκεί από το Μάϊο έως τον Αύγουστο. Φεστιβάλ αφιερωμένα στη Λεβάντα γιορτάζουν το ηρεμιστικό αυτό φυτό με χιλιόμετρα από εντυπωσιακά λιβάδια και χιλιάδες λάτρεις που αναζητούν την ευχαρίστηση και ανυπομονούν να ενδώσουν στην ομορφιά και τα οφέλη του μωβ φυτού. Στη γραφική Προβηγκία της Γαλλίας, μονοπάτια Λεβάντας παρέχουν διαδρομές εντός και εκτός ορεινών περιοχών, για επισκέψεις σε αποστακτήρια, αγροκτήματα, μουσεία, ναούς και την εμπειρία του μοναδικού τοπίου και της ατμόσφαιρας των λιβαδιών Λεβάντας. Πρόκειται για μια ονειρική, έντονη εμπειρία που αξίζει να βιώσει κανείς.

Αν και η Προβηγκία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός με λιβάδια Λεβάντας, αγροκτήματα ξεπετάγονται σε όλη τη χώρα και σε διάφορες τοποθεσίες στον κόσμο, καθώς η καλλιέργεια γίνεται όλο και πιο εφικτή και αυξάνεται η ζήτηση. Η επίσκεψη σε ένα αγρόκτημα Λεβάντας προβλέπεται σύντομα να γίνει μια δημοφιλής δραστηριότητα ευεξίας, ισοδύναμη με μια επίσκεψη σε έναν αμπελώνα με κρασιά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε πιο αργούς ρυθμούς, με περισσότερη αρμονία και χαλάρωση.

Η Λεβάντα είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει το άγχος, την κατάθλιψη και την αϋπνία και έχει επίσης διαπιστωθεί ότι αυξάνει την αποδοτικότητα της μνήμης και μειώνει την επίδραση της αντίληψης του στρες ή του πόνου. Η διάχυση ενός αρώματος Λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα και μια αύξηση του βαθύ ύπνου σε γυναίκες και άνδρες. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Wesleyan διαπίστωσε ότι «η λεβάντα χρησιμεύει ως ένα ήπιο ηρεμιστικό και έχει πρακτικές εφαρμογές ως μέθοδος για την προώθηση του βαθύ ύπνου». Στα πλαίσια της μελέτης, 31 άτομα ολοκλήρωσαν 3 συνεχόμενες συνεδρίες ύπνου σε εργαστήριο. Κάθε άτομο έλαβε ένα διακοπτόμενο οσφρητικό ερέθισμα αιθέριων ελαίων Λεβάντας πριν από τον ύπνο. Η Λεβάντα αύξησε τον βαθύ ύπνο ή ύπνο βραδέων κυμάτων (slow wave sleep - SWS), τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του βαθύ ύπνου, τα υποκείμενα της δοκιμής ανέφεραν υψηλότερο σθένος το πρωί μετά την έκθεση στη Λεβάντα.

Δοκιμάστε τη διάχυση με ένα από τα αιθέρια και αρωματικά έλαια Λεβάντας της Air Aroma για να βιώσετε κι εσείς την επίδραση στον ύπνο σας. Το Lavender Forest είναι ένα υπέροχο μείγμα από Λεβάντα και Βελόνες από Έλατο, ενώ το Lavender Linen συνδυάζει όμορφα Λεβάντα με Ξύλο, Βάλσαμο, Κρίνο της Κοιλάδας, Πασχαλιά, Γιασεμί και Μόσχο. Δοκιμάστε το Serene, ένα ανακουφιστικό και εξαγνιστικό μείγμα από Λεβάντα και Ευκάλυπτο ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας με το Tranquility, ένα χαλαρωτικό και γαλήνιο μείγμα από Λεβάντα, Γεράνι, Σεκόγια (Redwood) και Υλάνγκ Υλάνγκ.

Και μόνο η θέα ενός απέραντου λιβαδιού με Λεβάντα μπορεί να προκαλέσει θετική ψυχολογική ανταπόκριση και να προσφέρει μια αίσθηση καλοκαιρινής ηρεμίας. Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, αποτελεί ένα περιζήτητο συστατικό για αρωματοθεραπεία. Μετά την εκχύλιση και απόσταξή της, η Λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ και ολοένα αυξανόμενο φάσμα χρήσεων, όπως προϊόντα ομορφιάς, διάχυση, τσάι, συνταγές μαγειρικής και υφάσματα. Χάρη στους φίλους μας τους βομβίνους (bumblebees), η μελωδική συμφωνία του απαλού βουητού συνεχίζει να δίνει ζωή στη Λεβάντα, κάθε εποχή.