Κάνοντας Εκκαθάριση

01 May, 2020

Κάνοντας Εκκαθάριση

Το γεγονός ότι περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι ενισχύει την αντίληψη που έχουμε για τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν στον προσωπικό μας χώρο. Πιθανώς είναι πιο εύκολο να παρατηρήσουμε χρώματα και υφές, μικρές λεπτομέρειες που μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στην θετική αίσθηση που μας δίνει ο χώρος μας ή, αντίθετα, να μας προκαλέσουν σύγχυση.

Σύμφωνα με τις αρχές του μινιμαλισμού, όταν το σπίτι μας είναι φορτωμένο και ακατάστατο, αυτό μας καταβάλλει και μας φορτίζει συναισθηματικά. Και αυτό επειδή υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην οργάνωση και το σκοπό που εξυπηρετεί το σπίτι μας και στα συναισθήματά μας. Δημιουργώντας ένα όμορφο και τακτοποιημένο σπίτι νιώθουμε και οι ίδιοι μέσα μας το ίδιο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αναβάθμιση του χώρου μας να συμβαδίζει με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής μας.

Αυτό ξεκινά παρατηρώντας και διαλέγοντας προσεκτικά και ουσιαστικά τα επιμέρους αντικείμενα, μια διαδικασία που μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε μόνο όσα αγαπάμε και δίνουν αξία στη ζωή μας. Εάν επικεντρωθούμε σε ένα αντικείμενο τη φορά, το παρατηρήσουμε προσεκτικά και εκτιμήσουμε τα πραγματικά οφέλη του, θα μας είναι πιο εύκολο να πούμε όχι σε υπερβολές και σε όσα μας επιβαρύνουν και να αναγνωρίσουμε την αξία όσων έχουν σημασία και χρησιμότητα. Το σπίτι για τον καθένα θα πρέπει να αποτελεί την βάση για την ευτυχία του, το μέρος που θα μπορεί να χαλαρώνει, να αναπνέει και να απολαμβάνει τη στιγμή χωρίς περιττούς περισπασμούς.

Καθώς παρατηρείτε και αξιολογείτε τα αντικείμενα γύρω σας, δοκιμάστε να αξιοποιήσετε τις αισθήσεις σας προκειμένου να νιώσετε σε ποιά από αυτά λέτε ‘’ναι!’’. Από τις πέντε αισθήσεις – όραση, όσφρηση, αφή, γεύση και ακοή – η δύναμη της οσμής είναι η μόνη που έχει άμεση σύνδεση με το σημείο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη μνήμη και το συναίσθημα. Συνεπώς, οι μυρωδιές μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στο συναίσθημα κάποιου, στη συνειρμική μάθηση και κυρίως στη μνήμη. Η ανάμνηση της οσμής μπορεί να ενεργοποιήσει πολλές αισθήσεις ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία του εγκεφάλου. Η μυρωδιά είναι πιθανότατα ο πιο καθοριστικός παράγοντας που δίνει στο ανθρώπινο μυαλό την αίσθηση της άνεσης και της σταθερότητας. Η προσεκτική επιλογή στα είδη και τους τύπους αρωμάτων που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας προσδίδει μια προσωπική και ξεχωριστή νότα και, καθώς η ατμόσφαιρα γύρω σας αποτελείται από κάτι που συνειδητά σας αρέσει, μπορείτε να βασιστείτε πως αυτό το άρωμα μπορεί να σας προσφέρει ό, τι χρειάζεστε την δεδομένη στιγμή﮲ περισσότερη γαλήνη, διαύγεια, έξαψη, μυστήριο ή άνεση.