Κέντρα Σωματικής και Ψυχικής Ευεξίας

02 August, 2020

Κέντρα Σωματικής και Ψυχικής Ευεξίας

Η αυτoβελτίωση και η αυτoφροντίδα θεωρούνται πλέον απαραίτητα για την επίτευξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Σε έναν κόσμο που συνεχίζει να παράγει περισσότερη ρευστότητα, βουή και πληροφορία, έχουμε ανάγκη από μια μοναδική εμπειρία που θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε προσγειωμένοι, συγκεντρωμένοι και σε επαφή με την αλήθεια μας. Μακριά από περισπασμούς του έξω κόσμου, κάποιοι χώροι είναι ειδικά διαμορφωμένοι, σχεδιασμένοι ώστε να αποδέχονται τον καθένα όπως ακριβώς είναι, χωρίς διάθεση κριτικής, και να βοηθούν στην εξάσκηση της ενσυναίσθησης και της συμπόνοιας.

Προκειμένου να δημιουργηθούν αυτά τα ασφαλή ‘καταφύγια’ χαλάρωσης, χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη κάθε πτυχή στο σχεδιασμό και τη συνολική ατμόσφαιρα. Οι ουδέτεροι τόνοι στους τοίχους και τα δάπεδα από φυσικό ξύλο μπορούν να βοηθήσουν να δώσουμε μορφή στην βαθύτερη ουσία της φωτεινότητας και της δεκτικότητας, ενώ ο χαμηλός φωτισμός και το αμυδρό φως των κεριών – και μια ατμοσφαιρική μουσική, εάν χρειάζεται – δίνουν την δυνατότητα δημιουργίας μιας αίσθησης απαλλαγμένης από περιττά βάρη. Η καμπυλότητα στην αρχιτεκτονική δομή και οι αποχρώσεις του κόκκινου και του καφέ έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν μια αίσθηση ‘απόδρασης’. Τα οπτικά ερεθίσματα, οι ήχοι και οι μυρωδιές, οι δονήσεις, ακόμα και η αίσθηση της αφής και της γεύσης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό σχεδιασμό. Ορισμένοι χώροι χρειάζεται να εκπέμπουν και να διεγείρουν συγκεκριμένα συναισθήματα, ανάλογα με το όραμα που υπάρχει και τους στόχους που επιθυμούμε να επιτευχθούν μέσω μιας τέτοιας εμπειρίας.

Πέρα από τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ένας ιδανικός τρόπος που ευνοεί έναν χώρο να ξεχωρίζει είναι μέσω της χρήσης αρώματος. Πριν ακόμα ο επισκέπτης βιώσει την εμπειρία του Spa ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας ή περιποίησης, η πρώτη εντύπωση από έναν χώρο είναι κυρίως αυτή που αποτυπώνεται στη μνήμη του. Μέσω της δύναμης που έχει ένα άρωμα, μια εμπειρία μπορεί να γίνει πιο θετική και να έχει μεγαλύτερη επίδραση, καθώς η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται άμεσα με το μεταιχμιακό μας σύστημα (limbic system), το οποίο επεξεργάζεται τη μνήμη και το συναίσθημα. Οι επισκέπτες διατηρούν αναμνήσεις από όσα αισθάνονται και νιώθουν και τα κέντρα ευεξίας έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ιδιαίτερες εμπειρίες. Είναι σημαντικό ο χώρος, όχι μόνο να δίνει την αίσθηση της φιλοξενίας και του καλωσορίσματος, αλλά να εξισορροπεί και τις υπόλοιπες πτυχές ενός ‘καταφυγίου’, προσφέροντας έτσι μια αρμονική και ολοκληρωμένη εμπειρία. Με την δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας, οι επισκέπτες θα νιώθουν την ανάγκη να αναβιώσουν αυτή τη θετική εμπειρία.

 Μελέτες έχουν δείξει ότι εισπνέοντας έλαιο Μέντας αισθανόμαστε πιο ενεργοί και είμαστε σε εγρήγορση, ενώ το έλαιο Πορτοκαλιού μειώνει τα επίπεδα του στρες. Ένα μείγμα αιθέριων ελαίων με Ευκάλυπτο και Δυόσμο είναι ιδανικό για την δημιουργία ενός αισθήματος διέγερσης και αναζωογόνησης, ενώ το έλαιο Ευκάλυπτου έχει, εκτός από αναπνευστικά οφέλη, καθώς ανοίγει τους αεραγωγούς επιτρέποντάς σας να αναπνέετε βαθύτερα, και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. 

Επιλέγοντας τα σωστά και κατάλληλα μείγματα αιθέριων ελαίων, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει η Air Aroma στα αρώματα, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του στρες και η βελτίωση της διάθεσης, καθώς και αναζωογόνηση, ανακούφιση ή κινητοποίηση, αρκεί να εργαστούμε μαζί, σε αρμονία, σύμφωνα με το όραμα του κέντρου και να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά μοναδικό.