Καινοτομίες στη Δημιουργία Αρώματος

03 September, 2020

Καινοτομίες στη Δημιουργία Αρώματος

Με την προσωπική σύνδεση, τις αναμνήσεις και τους δεσμούς που δημιουργούνται μέσω της όσφρησης, δεν είναι περίεργο που το άρωμα είναι μια συναισθηματικά καθοδηγούμενη και συχνά ρομαντική βιομηχανία. Όμως, πίσω από τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τις ιστορίες που αφηγείται μια μυρωδιά, τα σύγχρονα αρώματα γεννιούνται σε γυαλιστερούς δοκιμαστικούς σωλήνες μοντέρνων εργαστηρίων.

Στην ουσία, η αρωματοποιία είναι μια επιστήμη που περιλαμβάνει δημιουργικότητα, χημεία και ανεπτυγμένη οσφρητική αίσθηση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών υπήρξαν ορισμένες επιστημονικές εξελίξεις που έχουν βελτιώσει τις διαδικασίες εκχύλισης, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αρωμάτων και με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους. Με συστατικά υψηλότερης ποιότητας, η επιθυμητή μυρωδιά είναι πιο καθαρή και ανόθευτη, πιο στιβαρή και ρεαλιστική, οδηγώντας τη βιομηχανία αρωμάτων σε υψηλότερες προδιαγραφές. Οι πιο διάσημες καινοτομίες που αφορούν τη σύλληψη αρωματικών ενώσεων περιλαμβάνουν την Τεχνολογία Headspace (Headspace Technology) και την Εκχύλιση Υπερκρίσιμου Ρευστού Διοξειδίου του Άνθρακα (Supercritical Carbon Dioxide Extraction).

Η τεχνολογία Headspace αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική που χρησιμοποιείται για τη σύλληψη πτητικών ενώσεων οσμών από διάφορα αντικείμενα ή περιβάλλοντα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο. Τέτοια απροσδιόριστα αρώματα θα μπορούσαν να είναι η ιδιαίτερη μυρωδιά μιας εκκλησίας ή το άρωμα που αναδύεται από έναν υπέροχο κήπο με τριανταφυλλιές. Για τη μέτρηση της επιθυμητής μυρωδιάς χρειάζεται η στερέωση ενός γυάλινου θόλου γύρω από το αντικείμενο του ενδιαφέροντος, η δημιουργία αεροστεγούς σφράγισης έτσι ώστε τα αδρανή αέρια να μπορούν να διέλθουν στον χώρο σχηματίζοντας ένα κενό αέρος που παγιδεύει τις ενώσεις οσμής.

Οι ενώσεις συλλέγονται χρησιμοποιώντας διάφορα είδη παγίδων με διαλύτες ή απορροφητικά υλικά. Στη συνέχεια, οι αρωματοποιοί αναλύουν και ανασυστήνουν τα δείγματα με μόρια, για να δημιουργήσουν μια νέα αρωματική νότα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει ένα πιο καθαρό και φυσικό άρωμα από το επιθυμητό λουλούδι / φυτό, παράγοντας μια μυρωδιά από κάποιο συγκεκριμένο περιβάλλον ή εμπειρία, όπως το ηλιοβασίλεμα σε ένα τροπικό δάσος. Εκτός από την αναδημιουργία αρωμάτων από συγκεκριμένα περιβάλλοντα, η τεχνολογία Headspace χρησιμοποιείται ευρέως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των φυτών, αποτυπώνοντας τις μυρωδιές σπάνιων λουλουδιών και φυτών από τα οποία δε μπορούν να παραχθούν αιθέρια έλαια, καθώς πρόκειται για είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Άλλες χρήσεις στην αρωματοποιία περιλαμβάνουν την κατάψυξη φρέσκων φρούτων όπως εξωτικό Μάνγκο, Λίτσι ή Τζίντζερ και την εφαρμογή της τεχνολογίας Headspace γύρω από τα φρούτα καθώς αυτά λιώνουν, διαδικασία που μας προσφέρει ένα άρωμα φρέσκων, νόστιμων και ζουμερών φρούτων.

Η επόμενη καινοτομία στη βιομηχανία του αρώματος είναι η άνοδος της μεθόδου Υπερκρίσιμου Ρευστού C02 (Supercritical CO2 Extraction) για την εκχύλιση αρωμάτων. Η τεχνολογία αυτή προέρχεται από τη διαδικασία εκχύλισης που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση καφεΐνης από προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι οι κόκκοι καφέ και τα φύλλα τσαγιού. Η μέθοδος πλέον εφαρμόζεται και για τη σύλληψη διάφορων φυσικών αρωματικών ενώσεων με έναν τρόπο μη επεμβατικό, χαμηλής θερμοκρασίας και χαμηλής τοξικότητας, όπου άλλες εφαρμογές όπως η απόσταξη και η παραδοσιακή εκχύλιση με χρήση διαλυτών αποτυγχάνουν. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αλλαγή των συνθηκών θερμοκρασίας και πίεσης του διοξειδίου του άνθρακα (συνήθως ενός αερίου) στο υπερκρίσιμο σημείο του – όπου μετατρέπεται σε ένα υπερκρίσιμο ρευστό – υιοθετώντας ιδιότητες τόσο ενός αερίου όσο και ενός υγρού. Το υπερκρίσιμο υγρό διοξειδίου του άνθρακα διέρχεται μέσω της φυσικής ύλης, εξάγοντας τις διάφορες αρωματικές ενώσεις. Η πίεση στη συνέχεια μειώνεται και το διοξείδιο του άνθρακα επιστρέφει στην αέριά του κατάσταση, εξατμίζοντας και αφήνοντας πίσω του τις εκχυλίσεις των αρωματικών ενώσεων. Αυτή η μέθοδος χαίρει μεγάλης εκτίμηση για τις χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ικανότητα να αξιοποιεί αρωματικές ενώσεις χωρίς τη χρήση υπερβολικής θερμότητας ή παρέμβασης, καθιστώντας την τέλεια για την εκχύλιση αρωμάτων ακόμα και από τα πιο ευαίσθητα φυσικά υλικά.