Πώς να Βελτιώσετε την Αίσθηση της Όσφρησης

10 September, 2020

Πώς να Βελτιώσετε την Αίσθηση της Όσφρησης

Για να βελτιώσετε την αίσθηση της όσφρησης, θα χρειαστεί να αποκτήσετε άμεση επαφή με τη μύτη σας και να ακολουθήσετε μόνο μερικές απλές συμβουλές. Ξεκινήστε παρατηρώντας τις μυρωδιές που υπάρχουν γύρω σας στην καθημερινή σας ζωή. Πάρτε μερικές εισπνοές από τον καφέ ή το τσάι σας πριν από την πρώτη γουλιά, παρατηρείστε το δροσερό άρωμα μέντας που έχει η οδοντόκρεμά σας ή τα γλυκά εσπεριδοειδή της καθημερινής σας ενυδατικής κρέμας και δώστε περισσότερη σημασία στις οσμές του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως το χορτάρι ή τα βρεγμένα φύλλα. Μπαίνοντας σε μια διαδικασία ενεργής συνειδητοποίησης αυτών των φαινομενικά κοινών αρωμάτων, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη σύνδεση με τις μυρωδιές και θα αυξήσετε τις γνώσεις σας.

Ενεργοποιείστε τους οσφρητικούς σας υποδοχείς, επιλέγοντας μερικά αρώματα που σας αρέσουν, και αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να μυρίσετε το καθένα ξεχωριστά. Χρησιμοποιείστε αρκετές σύντομες και ρηχές εισπνοές, αντί για μία βαθιά και μεγάλης διάρκειας, και εξουδετερώστε την οσφρητική παλέτα μυρίζοντας το δέρμα στον καρπό ή το χέρι σας. Ενισχύστε την οσφρητική σας μνήμη, οπτικοποιώντας αυτά τα αρώματα πριν και μετά την διαδικασία. Αλλάζετε περιοδικά τις μυρωδιές ώστε να αναπτύξετε την αρωματική συσχέτιση και την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά στον καφέ, το κρασί και το άρωμα.

Μελέτες δείχνουν ότι η αίσθηση της όσφρησης βελτιώνεται μετά από σωματική άσκηση. Επωφεληθείτε από τη μέγιστη οσφρητική ικανότητά σας αμέσως μετά το γυμναστήριο, δοκιμάζοντας μερικά αρώματα. Υπάρχει η πεποίθηση πως, τουλάχιστον μία έντονη σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο έλλειψης οσφρητικής ικανότητας καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Επειδή η αίσθηση της όσφρησης σχετίζεται άμεσα με την αντίληψή μας για τη γεύση, οι γεύσεις που δοκιμάζουμε ενισχύονται όταν διαθέτουμε βελτιωμένα επίπεδα οσμής. Έχοντας καλύτερη αίσθηση της όσφρησης, θα παρατηρήσετε πόσο βαθιά ενσωματώνονται τα αρώματα και οι αναμνήσεις, καθώς με μια μυρωδιά θα μπορείτε να μεταφερθείτε αυτόματα σε μια σφαίρα νοσταλγίας.

Καθώς η οσμή έχει την ικανότητα να επιδράσει στα συναισθήματά μας και να επηρεάσει την ευημερία μας, μπορείτε άμεσα να δημιουργήσετε μια ψυχική ανάταση ή μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας αρώματα.