Το Άρωμα μιας Αρχαίας Βασίλισσας

28 October, 2020

Το Άρωμα μιας Αρχαίας Βασίλισσας

Φανταστείτε να μεταφέρεστε στην Αίγυπτο, 3.500 χρόνια πίσω στο χρόνο, σε μια εποχή όπου οι γυναίκες κυβερνούσαν, με ηγέτιδες όπως τη Νεφερτάρι, τη Νεφερτίτη, τη Χατσεψούτ και την περιβόητη Κλεοπάτρα VII, να κυβερνούν ως θηλυκές Φαραώ. Ήταν σίγουρα μια διαφορετική εποχή από αυτή που υπάρχει σήμερα στα σύγχρονα ανεπτυγμένα κράτη, αν και κάποια μοτίβα παραμένουν ίδια.

Έχοντας υπόψη τον πλούτο σε κάθε λεπτομέρεια εκείνου του τρόπου ζωής, μπορεί κανείς να φανταστεί τα υπερπολυτελή ρούχα που φορούσαν, την περίπλοκη αρχιτεκτονική, τις απέραντες εκτάσεις γης και τις τεράστιες ποσότητες χρυσού στα βασίλεια. Πώς ζούσαν όμως αυτές οι βασίλισσες καθημερινά, σε πιο προσωπικό επίπεδο; Τι φαγητά έτρωγαν, πώς περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους και τί αρώματα χρησιμοποιούσαν στο σώμα τους;

Τα αρώματα αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων πολλά χρόνια τώρα – σε εμπειρικό και τελετουργικό επίπεδο – και είχαν ιδιαίτερα σημαντική θέση στην αρχαιότητα. Το 2012, σε μια πόλη στην Κάτω Αίγυπτο γνωστή ως Thmuis, ερευνητές ανακάλυψαν ασημένια νομίσματα και κοσμήματα κοντά σε έναν κλίβανο, όπου οι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να ψήνουν πηλό προκειμένου να φτιάξουν βασιλικά δοχεία αρωμάτων. Οι ερευνητές Dora Goldsmith και Sean Coughlin χρησιμοποίησαν μια επιστημονική προσέγγιση «ανάλυσης υπολειμμάτων», προκειμένου να μπορέσουν να ανακαλύψουν από πού προέρχονται τα απομεινάρια υγρών που βρέθηκαν στους κλιβάνους και να μάθουν πώς μύριζαν οι διάσημες ηγέτιδες της Αιγύπτου πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν.

Όταν διεξήγαγαν τις δοκιμές τους, σαν αποτέλεσμα είχαν αρώματα Mendesian και Metopian, με βάση το μύρο. Το μύρο είναι μια φυσική ρητίνη, που συλλέγεται από ένα είδος ακανθώδους δέντρου που βρίσκεται σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, και παράγει ένα πολυτελές αρωματικό έλαιο. Το μύρο έχει μια μυρωδιά εξωτική και εθιστική, φυτική και γλυκόπικρη. Το άρωμα Mendesian έχει πολύ ελαφριές και διακριτικές νότες, ενώ το άρωμα Metopian περιγράφεται ως πιο γλυκό και βαρύ. Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα απολάμβανε στο έπακρο τη ρουτίνα ομορφιάς της. Φημολογείται ότι έκανε μπάνιο με κατσικίσιο ξινόγαλα και τοποθετούσε αποξηραμένη κοπριά κροκόδειλου στο πρόσωπό της. Για να δημιουργήσει μια προσωπική, μεθυστική γοητεία, η Κλεοπάτρα διέθετε εκατοντάδες διαφορετικά αρώματα που επέλεγε να αλλάζει καθημερινά. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, το άρωμα Mendesian ήταν το άρωμα που προτιμούσε να χρησιμοποιεί πιο συχνά. 

Μυρίζοντας ένα άρωμα με τέτοια χαρακτηριστικά, μπορεί να σας θυμίσει τη μυστηριώδη και ισχυρή φύση αυτών των ηγέτιδων και να σας μεταφέρει στο χρόνο. Επιπλέον, θα μπορέσετε να νιώσετε τις ίδιες ιδιότητες πλούτου, τελετουργίας και μυστηρίου που περιλαμβάνει το DNA ενός αρώματος. Είτε επιλέξετε το πλούσιο άρωμα Cedar Mood της Air Aroma είτε επιθυμείτε να σχεδιάσετε ένα αποκλειστικό και προσωποποιημένο άρωμα, δημιουργήστε την προσωπική σας αίσθηση πολυτέλειας και απολαύστε το βάθος των αρχαίων αρωμάτων.