Το Ξύλο των Θεών

30 September, 2020

Το Ξύλο των Θεών

Ένα από τα πιο ελκυστικά και σπάνια ακατέργαστα συστατικά που συναντάμε στην αρωματοποιία είναι το agarwood, ευρύτερα γνωστό ως oud ή oudh. Η απερίγραπτα βαθιά, ξυλώδης, βαλσαμική μυρωδιά του oud προέρχεται από την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος των δέντρων του είδους Aquilaria, που βρίσκονται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.

 Όταν μολυνθεί η καρδιά του δέντρου Aquilaria από μυκητιασική νόσο, το δέντρο καταπολεμά τη μόλυνση σχηματίζοντας μια σκουρόχρωμη, πολύ αρωματική ρητίνη. Είναι αυτό το πλούσιο, ρητινώδες ξύλο που βρίσκεται μέσα στον πυρήνα του δέντρου και χρησιμοποιείται σε διάφορες μεθόδους ώστε να εκχυλιστεί το ισχυρό άρωμα του oud.

Αυτό το πολύτιμο άρωμα του oud χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και συνδέεται στενά με πολλές πολιτιστικές και θρησκευτικές πρακτικές. Το agarwood μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ξύλινων χαντρών σε ελαφρώς αρωματισμένα κοσμήματα και - όπως και το θυμίαμα – τα κομμάτια ξύλου μπορούν να καούν και να εμποτιστούν οι εσωτερικοί χώροι και τα ενδύματα με το άρωμα του oud. Ωστόσο, την πιο ισχυρή μορφή του αρώματος μπορεί να τη βιώσει κανείς από το φυσικό αιθέριο έλαιο του oud. Τα οφέλη του oud κυμαίνονται από τις αναζωογονητικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες έως την ικανότητά του να βελτιώνει την ψυχική διαύγεια και να δρα ως αφροδισιακό. Εκτός από το άρωμα, το agarwood χρησιμοποιείται ευρέως και για φυσικές θεραπευτικές μεθόδους στην ανακούφιση από πόνους στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των δέντρων Aquilaria μολύνονται φυσικά και παράγουν agarwood. Το αποτέλεσμα είναι η χαμηλή απόδοση στη σοδειά από τη συγκομιδή του ξύλου agarwood, καθιστώντας το μία από τις πιο ακριβές φυσικές πρώτες ύλες στον κόσμο. Αν και το άρωμα του agarwood δεν ταιριάζει οσφρητικά σε όλους, η εκτίμηση για το oud σε όλες τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, και πιο πρόσφατα στις Ευρωπαϊκές και Δυτικές αγορές, σημειώνει σταθερή αύξηση. Η σύνθεση του ελαίου agarwood είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, με περισσότερες από εκατό αναγνωρισμένες ενώσεις, και είναι δημοφιλής σε εξειδικευμένα αρώματα και σε εφαρμογές αρωματισμού χώρων υψηλής ποιότητας. Το άρωμα αυτό είναι ιδιαίτερα ισχυρό και αναδίδει ρητινώδεις, γήινες, ζωώδεις, γλυκές και λουλουδένιες μυρωδιές σε πολλές παραλλαγές, καταλήγοντας σε μια άκρως ικανοποιητική και πολύπλοκη οσφρητική εμπειρία, καθιστώντας το πραγματικά το Ξύλο των Θεών.